Hoe lang blijft wijn goed na openen?

Red wine being poured into a clear wine glass against a dark textured background

Laten we meteen ter zake komen, je bent hier omdat je wilt weten – hoe lang blijft wijn goed?

Het is een veelbesproken onderwerp onder wijnliefhebbers, maar wij voelen ons geroepen om het voor jou te beantwoorden.

De houdbaarheid van een geopende fles wijn hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de manier van bewaren en hoeveel lucht de fles is binnengedrongen.

Kortom - zodra je de kurk verwijdert, komt zuurstof in contact met de wijn, waardoor deze geleidelijk bederft.

Over het algemeen blijft rode wijn na openen tot maximaal 6 dagen goed als je deze op een koele, donkere plek bewaart met een wijnstop of kurk om extra zuurstof buiten te houden. Voor witte wijn geldt dat deze onder dezelfde omstandigheden tot 3 dagen goed blijft.

Bepaalde soorten wijn, zoals versterkte wijnen (bijvoorbeeld port of sherry), gaan langer mee dankzij hun hogere alcoholgehalte en toegevoegde versterking. Terwijl mousserende wijnen hun bruis al binnen enkele uren verliezen.

In deze gids gaan we dieper in op hoe lang wijn houdbaar blijft na openen, hoe je het herkent en hoe je bederf voorkomt!

Spring naar:


Allereerst: Waarom bederft wijn?

Wijn is een delicaat product en zodra het geopend wordt en in aanraking komt met lucht, start het oxidatieproces. Dit is de reden waarom wijn bederft.


Oxidatie is een chemisch proces dat de smaak en het aroma van de wijn beïnvloedt. Geopende wijn loopt risico op azijnzuur bacteriën. Deze chemische reactie zet alcohol om in acetaldehyde en daarna azijnzuur, en zorgt zo voor bederf. Hierdoor blijft er uiteindelijk een bittere azijnachtige geur en smaak achter.

Bij de meeste wijnen kun je meestal eenvoudig merken dat ze bedorven zijn; ze krijgen een kenmerkende geur die duidt op bederf. Als je het aandurft te proeven, zul je zeker schrikken van het verschil. Oxidatie zorgt er ook voor dat witte wijnen bruin worden en rode wijnen oranje, geen fraai gezicht!
Grafiek die toont hoelang wijn goed blijft na openen: mousserende wijn minder dan 1 dag, witte en rosé wijnen 2 tot 4 dagen, rode wijn 3 tot 6 dagen

Rode wijnen

Wanneer het gaat om hoe lang jouw favoriete rode wijnen goed blijven na openen, is het antwoord drie tot vijf dagen, mits je ze opnieuw afsluit en koel en donker bewaart. Wijnen met meer tannines, zoals Cabernet Sauvignon, gaan doorgaans langer mee omdat tannines beter beschermen tegen zuurstof. Lichte rode wijnen met minder tannines, zoals Pinot Noir, blijven dus minder lang goed dan volle rode wijnen zoals Shiraz.

Een geopende fles rood die wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen of direct zonlicht tast de smaak, geur en kleur negatief aan. Staat de fles bijvoorbeeld op het aanrecht, dan begint hij snel te oxideren, waardoor de smaak de volgende avond al zuur kan zijn.

Hoewel je technisch gezien rode wijn ook na zeven dagen nog kunt drinken, raden we het niet aan omdat het zijn smaak en frisheid dan is verloren. Tekenen van bederf zijn een afwijkende geur die doet denken aan azijn of nagellakremover, zure smaken of troebelheid.

Rode wijn blijft langer goed als je hem in de koelkast bewaart in plaats van op kamertemperatuur; na een paar dagen is hij vaak nog drinkbaar, maar voor de beste smaak kun je hem het beste binnen drie tot vijf dagen opmaken. Zelfs in de koelkast zal rode wijn uiteindelijk bederven, dus probeer niet te lang te wachten.

Gebruik je nog geen Coravin wijn-by-the-glass systeem dat Argongas gebruikt om je rijke rode wijnen te bewaren? Dan is de op één na beste optie om het restant te gebruiken bij het koken.

rode wijn schenken met coravin wijn-by-the-glass systeem tegen een bruine achtergrond

Witte wijnen & Rosé

De meeste lichte witte wijnen zoals Pinot Grigio, Pinot Gris, Sauvignon Blanc en blends als Riesling, Vermentino en Gewürztraminer zijn tot 2 dagen na openen fris te drinken. Een goede vuistregel: hoe droger de wijn, hoe langer hij meegaat.

Twee tot drie dagen is het maximum voor een roséwijn of volle witte wijn zoals Chardonnay, Fiano, Roussanne, Viognier en Verdelho. Op houten vaten gerijpte Chardonnay en Viognier oxideren sneller doordat ze tijdens het rijpen vooraf al meer zuurstof hebben gekregen.

Witte wijn en rosé in de koelkast bewaren verlengt hun frisheid ten opzichte van bewaring op kamertemperatuur. Na openen kun je witte en roséwijnen het beste binnen 3 tot 5 dagen drinken voor de optimale smaak. Zelfs in de koelkast kunnen deze wijnen bederven; controleer daarom altijd op een vreemde geur of zure smaak voordat je ze drinkt.

Bewaar je wijn meer dan 20 jaar met Coravin

Ontdek de vrijheid van Coravin Timeless+™

In een wereld vol ontdekkingen laat Coravin je toe om bijzondere wijnen uit het verleden, heden én de toekomst te verkennen – zonder ooit de kurk te hoeven verwijderen. Elke glas smaakt alsof de fles zojuist geopend is—zelfs jaren later.

Coravin Timeless™ is getest op flessen die meer dan 20 jaar geleden geopend zijn, en de wijn bleef uitzonderlijk vers.

Geen flessen verspillen meer. Coravin Timeless wijn-by-the-glass systeem, waarmee je altijd van je mooiste wijnen geniet, zonder de kurk te verwijderen – zelfs maanden of jaren later!

 


Bewaar je stille wijnen wekenlang met Coravin Pivot+

Geniet thuis van een breed scala aan wijnen met de Coravin Pivot+.

Een innovatief apparaat waarmee je wijn per glas drinkt zonder de hele fles te hoeven legen. Het Coravin Pivot wijn-by-the-glass systeem is hét hulpmiddel tegen verspilling én om elk slokje van je favoriete flessen te genieten. Dankzij de stopper van het Pivot-systeem kun je je wijn tot wel vier weken bewaren—perfect voor wie graag vaak een glaasje drinkt!

 

 

Mousserende wijnen

Wanneer je een fles champagne, prosecco of andere bubbels opent, begint hij onmiddellijk zijn bruis te verliezen. Mousserende wijn blijft na openen niet lang goed. Wil je optimaal genieten, drink deze dan het liefst binnen de eerste 3 uur na openen. En nee, een theelepeltje in de hals van de fles helpt echt niet om de bubbels te bewaren.

Je kunt de bubbels maximaal 3 dagen behouden met een wijnstop of plastic folie over de fles, maar het zal nooit meer zo zijn als op de eerste dag—de wijn is dan 'plat' en het aroma en de smaak worden zuurder.

Bewaar mousserende wijn tot wel een hele maand met Coravin Sparkling

Houd je favoriete mousserende wijn tot wel vier weken fris met het Coravin Sparkling wijn-by-the-glass systeem. Met dit systeem blijven je favoriete mousserende wijnen, zoals cava, prosecco en champagne, heerlijk sprankelend en aangenaam. Schenk eenvoudig een glas in, sluit de fles af met de Coravin Sparkling Stopper en gebruik het Coravin systeem om CO2 in de fles te brengen. Het systeem is eenvoudig in gebruik en ideaal als cadeau voor iedere wijnliefhebber!

Coravin Sparkling wijnbewaarsysteem getoond met een fles Dom Pérignon en een glas mousserende wijn

Versterkte wijnen

Versterkte wijnen, zoals port, sherry en Madeira, hebben een hoger alcoholgehalte doordat er sterke drank aan is toegevoegd, waardoor ze langer houdbaar zijn na openen. Een geopende fles versterkte wijn kan meestal 1-3 weken mee, mits koel, donker en goed afgesloten bewaard. De rijke smaken en het hogere alcoholgehalte beschermen deze wijnen tegen snelle oxidatie, waardoor je er langer van geniet dan van gewone wijn.

 

Hoe bewaar je wijn na openen?

Om de smaak en kwaliteit van wijn na het openen te behouden, kun je een wijn-by-the-glass systeem zoals onze Timeless+ serie gebruiken.

In tegenstelling tot traditionele Vacu Vins en stoppers houden deze systemen wijn veel langer vers door volledig te voorkomen dat zuurstof bij de wijn komt.

Voor kortetermijnoplossingen hebben we nog een aantal tips totdat je je eigen Coravin hebt!



Top Tips voor het bewaren van wijn na openen

Naast het gebruik van Coravin zijn er nog andere manieren om je wijn vers te houden. Juist bewaren is essentieel om de kwaliteit, smaak en geur van wijn te behouden.

  1. Bewaar wijn op een koele, donkere en vochtige plek: Wijn moet uit direct zonlicht en uit de buurt van warmtebronnen worden opgeslagen. De ideale bewaartemperatuur voor wijn is tussen de 10-15 graden Celsius met een luchtvochtigheid rond de 70%. Felle lampen en UV-licht dringen makkelijk door glazen flessen en zorgen voor een zwavelreactie, wat het aroma en de smaak van je wijn aantast.

  2. Leg wijnflessen horizontaal: Op deze manier blijft de kurk vochtig en voorkom je dat lucht de fles binnendringt en de wijn bederft.

  3. Bewaar wijn niet in de keuken of vlakbij het fornuis of de oven: Temperatuurschommelingen en kookgeuren kunnen de kwaliteit van wijn nadelig beïnvloeden.

  4. Leg wijn niet te lang in de koelkast: Hierdoor kan de kurk uitdrogen en de smaak van de wijn verslechteren.

  5. Investeer in een wijnklimaatkast of kelder: Wil je wijn langer bewaren? Met een wijnklimaatkast of kelder houd je temperatuur en luchtvochtigheid optimaal.

Omdat wijn een bederfelijk product is, begint het oxidatieproces zodra je de kurk verwijdert. Daarom adviseren we te investeren in een Coravin wijn-by-the-glass systeem.

Wil je van een glas of twee genieten zonder meteen een hele fles te openen of de wijn bloot te stellen aan zuurstof? Coravin is jouw beste vriend. Dit is vooral handig bij dure of zeldzame wijnen die je over een langere periode wilt proeven of bij speciale gelegenheden met gasten wilt delen.

Kort samengevat 

Ja, we zijn bevooroordeeld, maar vergeleken met andere wijn-bewaarsystemen zijn Coravin wijn-by-the-glass systemen de nr. 1 keuze. Perfect voor wijnliefhebbers, verzamelaars en professionals die willen genieten van wijn zonder meteen een hele fles te openen of zich zorgen te maken over bederf door zuurstof.

Weten hoelang wijn houdbaar blijft, welke factoren daar invloed op hebben en hoe je de houdbaarheid verlengt, maakt jouw wijnervaring nóg beter. Door verstandige bewaarmethoden te hanteren en gebruik te maken van wijnbewaarsystemen, kun je langer genieten van je favoriete wijnen en verminder je verspilling.