Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Producten
Koppel met
Subtotaal Vrij
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Wijn en kaas: combinatiegids en overzicht

Assorted gourmet cheeses with pear slices, walnuts, fig jam, and a glass of red wine on a rustic wooden serving board.

Men zegt keer op keer dat goede dingen in paren komen. Een van de beste voorbeelden is misschien wel twee van de grootste culinaire schatten in het leven: wijn en kaas.

Het beheersen van de kunst van het combineren van wijn en kaas brengt uitdagingen met zich mee, vooral door de eindeloze variaties van zowel kaas als wijn. Bovendien zijn er bij het maken van een combinatie verschillende elementen om rekening mee te houden, zoals de zuurgraad, tannines, textuur en smaak van wijn, en de smaak, textuur, aroma en geur van kaas.

Wij zijn er om het makkelijker te maken. Lees verder voor onze wijnaanbevelingen op basis van kaassoorten. Daarna gaan we dieper in op het combineren van enkele van onze favoriete kaassoorten.

Wijn- en kaasgids

Met inachtneming van enkele van die elementen – smaak, textuur, aroma en geur – volgen hier een paar richtlijnen voor het combineren van kaas met wijn.

  • Fijne, romige kazen zoals brie en camembert zijn geweldig op uw kaasplank, omdat ze goed passen bij de meeste wijnen. De beste combinaties zijn mousserende wijnen, alle witte wijnen en die zoete dessertwijnen. Rosé en rode wijnen zijn ook goede keuzes, maar in mindere mate dan de bovengenoemde wijnen.

  • Een nootachtige, harde kaas, zoals gruyère, comté en mozzarella, past ook goed bij alle wijnen. Onze toppers voor deze smakelijke kazen zijn echter witte wijnen, mousserende wijnen en lichte tot medium-volle rode wijnen.

  • Zoute, kruimelige kazen zoals feta, cotija en halloumi maken meestal deel uit van maaltijden zoals salades, graan bowls, taco's, en broodjes of burgers. Om deze kaassoorten te combineren, raden we mousserende wijn, licht-bodied witte wijnen en rosés aan. Denk aan die verfrissende wijnen waar u graag van nipt tijdens de warmere maanden.

  • Als sterk geurende kaas zoals blauwe kaas of gorgonzola op uw kaasplank of in uw gerecht zit, wilt u dat uw wijn aromatisch en zoet is. Probeer een aromatische witte wijn zoals Albariño, Riesling en Moscato of een dessertwijn zoals ijswijn of Tokaji.

  • Zure en romige kazen zoals zure room, roomkaas en ricotta zijn meestal pittig van smaak en mild, waardoor ze uitstekend te combineren zijn met mousserende wijnen, licht-bodied witte wijnen en de meeste lichtere rode wijnen. In het algemeen raden we aan om een volmondige rode wijn te vermijden.

  • Laten we eens kijken naar enkele van die favorieten onder de liefhebbers: fruitige, umami-kazen zoals cheddar, gouda, colby en muenster. De meeste wijnen passen goed bij deze kazen, maar bovenaan onze lijst staan medium tot volmondige rode wijnen. Voor droge en zoute umami-kazen , zoals parmezaanse kaas, pecorino, asiago en manchego, raden we alles aan behalve dessertwijn. Uitzonderlijke keuzes zijn onder andere mousserende wijn, licht-bodied witte wijnen en medium-volle rode wijnen.

Wijn- en kaascombinaties

Onze liefde voor wijn en kaas is groot, dus we willen graag wat verder gaan en een aantal echt treffende aanbevelingen voor combinaties geven. Hier zijn onze top 5 kaasplank-keuzes in combinatie met een selectie van wijnen:

  1. Camembert en 2019 Duckhorn Migration Chardonnay Sonoma Coast: Er is geen gebrek aan Chardonnay-keuzes. Wij raden de 2019-fles Duckhorn aan vanwege zijn hints van graham cracker, vanille en zoete bak specerijen. De soepele mondgevoel sluit perfect aan bij een romige camembert.

  2. Chèvre en 2013 Sektkellerei Christian Madl Von Weissen Sekt: Wij houden van deze Oostenrijkse Sekt met zijn aroma's van gele perzik, nectarine en kruiden, gecombineerd met een rijp citruspalet.

  3. Blauwe kaas en 2019 Tablas Creek Esprit de Tablas Blanc: We weten dat blauwe kaas zo'n kaas is die je haat of liefhebt, maar wij houden ervan. Om deze penetrante geur en verworven smaak te combineren, raden we een witte wijn aan die zijn mannetje kan staan, zoals de kenmerkende witte blend van Tablas Creek Vineyard. Zijn aroma van wilde bloemenhoning, bak specerijen en citruspit, in combinatie met een gelaagde en droge mondgevoel, werkt perfect samen met sterk geurende kaas.

Op zoek naar een visuele gids? Hier is een eenvoudig overzicht van wijn- en kaascombinaties met enkele van onze favorieten.

SOC-Cheese-Wine-Pairing-Infographic-V4

Hoe u een wijn- en kaasproeverij organiseert

Loopt het water u in de mond bij het denken aan de bovenstaande wijn- en kaascombinaties? Laten we het hebben over de logistiek bij het organiseren van een wijn- en kaasproeverij. U heeft natuurlijk wijn en kaas nodig, plus neutrale crackers en uw Coravin-wijnbewaringssysteem. Met Coravin kunt u een beetje wijn uit meerdere flessen proeven, zonder u zorgen te maken over wanneer u de rest opdrinkt.

Enkele Coravin-accessoires die u misschien nuttig vindt, zijn extra argoncapsules, een Timeless- of Pivot-beluchter, een Timeless-naald en Timeless Schroefdoppen of Pivot Stoppers. Door deze bij de hand te hebben, kunt u vol vertrouwen helemaal losgaan in uw wijn- en kaascombinatie.

Hier zijn nog enkele extra tips om een leuke wijn- en kaasproeverij op te zetten:

  • Haal de kazen ongeveer 2 uur voor aanvang van het feest uit de koelkast; de meeste kazen smaken beter op kamertemperatuur.

  • Als u nadenkt over het organiseren van een wijn- en kaasfeest, houd het aantal gasten onder de 12, zodat u niet overweldigd raakt en iedereen goed kunt verzorgen.

  • Probeer niet meer dan vijf verschillende kazen aan te bieden. Gewoonlijk wordt aangeraden om porties van 2 tot 4 ounce aan te bieden, zodat gasten alle verschillende varianten kunnen proeven. Maak voor grote feestjes een paar verschillende schalen, zodat gasten niet allemaal op één plek samenkomen.

  • Wat betreft porties: verdeel uw kazen vooraf, zodat uw gasten hier niet over hoeven na te denken.

  • Zorg ook voor andere neutrale snacks, zoals gesneden stokbrood, amandelen en licht gezouten crackers.

Nu is het tijd om te gaan proeven. Gebruik onze aanbevelingen voor wijn- en kaascombinaties om uw volgende kaasplank of proeverij samen te stellen. Deel je foto's met ons op social media, @coravin. Proost op geweldige wijn en smakelijke kaas!