Als je ooit teleurgesteld bent geweest door een fles wijn die geopend is en daarna op je aanrecht is blijven staan, wil je niet dat dat nog eens gebeurt. Over het algemeen gaan witte, rosé en mousserende wijnen sneller slecht dan rode wijnen.
De onderstaande lijst geeft aan hoe lang verschillende soorten wijn houdbaar zijn zodra ze zijn geopend:
- Sparkling wijn: <1 dag
- Witte wijn: 2 - 4 dagen
- Rosé wijn: 2 - 4 dagen
- Rode wijn: 3 - 6 dagen
- Versterkte wijn: 1 - 3 weken
Wijn op de juiste manier opslaan kan lastig zijn, maar er zijn verschillende manieren om wijn te behouden om versheid en smaak te behouden. Argongas is de beste methode die langdurige conservering van je fles biedt. Laten we eens kijken waarom je argongas zou moeten gebruiken om wijn te conserveren en hoe het de smaak en aroma van de wijn langer beter houdt.
Wijnoxidatie
Zuurstof kan zowel positieve als negatieve effecten op wijn hebben, afhankelijk van hoeveel ervan aanwezig is en hoe lang de wijn eraan wordt blootgesteld. In kleine hoeveelheden kan zuurstof helpen om de aroma's en smaken van een wijn te ontwikkelen en te verbeteren. Tijdens het aereren kan een kleine hoeveelheid zuurstof helpen om tannines te verzachten en de ontwikkeling van wenselijke smaken en aroma's te bevorderen. De Coravin Aerator aerateert wijn onmiddellijk en is gelijk aan decanteren gedurende 60-90 minuten - het opent de smaken en complexiteit van de wijn.
Aan de negatieve kant; wanneer wijn wordt blootgesteld aan “te veel” zuurstof, zorgt dit ervoor dat de wijn bederft en zijn smaak en aroma verliest. Oxidatie zorgt ervoor dat de wijn zijn frisse fruitige smaken en aroma's verliest en verouderde of nootachtige tonen ontwikkelt. Het kan ook ervoor zorgen dat de wijn bruin van kleur wordt en een azijnachtige smaak ontwikkelt.
Wat is Argongas?
Argongas wordt vaak gebruikt om wijn te conserveren omdat het een inert gas is, wat betekent dat het niet reageert met andere stoffen, inclusief de wijn. Wanneer argon in een geopende fles wijn wordt ingebracht, verdringt het de zuurstof in de fles en creëert het een beschermende laag boven de wijn. Deze laag helpt om het oorspronkelijke aroma, de smaak en de kleur van de wijn langer te behouden; in het geval van Coravin: 4 weken met een Pivot apparaat, en weken, maanden of zelfs jaren met de Timeless.
Hoe wordt argongas gebruikt om wijn te conserveren
Wanneer een fles wijn is geopend, wordt deze blootgesteld aan zuurstof, wat ervoor kan zorgen dat deze snel bederft. Daarom is het belangrijk om een geopende fles wijn binnen enkele uren (misschien dagen, als je geluk hebt) te consumeren of om deze te conserveren met methoden zoals het gebruik van argongas.
Argon is zwaarder dan zuurstof en creëert een barrière tussen de wijn en de lucht, waardoor oxidatie wordt voorkomen en de kwaliteit van de wijn behouden blijft. Argongas is veilig te gebruiken met wijn omdat het niet-toxisch is en de smaak of het aroma van de wijn niet beïnvloedt. Het wordt vaak gebruikt door wijnliefhebbers, restaurants en wijnbars om geopende flessen wijn te conserveren en verspilling te verminderen.
In tegenstelling tot andere wijnconserveermiddelen, die alleen de oxidatie van je wijn vertragen, is de Coravin Wijnbehoudsysteem is ontworpen om wijn te schenken zonder de kurk te verwijderen, zodat wijn altijd smaakt alsof deze net geopend is—zelfs jaren later. De non-coring Coravin Naald gaat voorzichtig door de kurk zonder kurkmateriaal te verplaatsen. Zodra de Naald is verwijderd, breidt de kurk zich gewoon weer uit naar zijn normale vorm. Terwijl wijn door de Naald wordt getrokken, wordt deze vervangen door pure Argongas, waardoor zuurstof nooit in contact komt met de resterende wijn, waardoor deze zo vers blijft als de dag waarop hij werd gebotteld.
Het Coravin Verhaal
Wijnbewaringssystemen
Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om wijn te bewaren en te voorkomen dat deze bederft.
- Herkurken is de eenvoudigste methode, en een die we waarschijnlijk allemaal wel kennen, maar dit vertraagt het oxidatieproces slechts met een dag of 2.
- Vacuümpompen kunnen worden gebruikt om de lucht uit een open fles wijn te verwijderen en zullen de wijn enkele dagen langer bewaren dan herkurken.
- Argongas is een inert gas dat in een open fles wijn kan worden gespoten om de zuurstof te verdringen. Deze methode kan de wijn tot 2 weken bewaren.
- Stikstofgas is een ander inert gas, dat op een vergelijkbare manier werkt als argongas.
- Coravin Pivot systemen vervangen geschonken wijn door 100% puur Argongas om de resterende wijn te beschermen tegen oxidatie, waardoor de kleur, smaak en aroma van uw resterende wijn tot 4 weken perfect behouden blijven.
- Coravin Timeless wijn-per-glaasje systeem gebruikt een naald om door de kurk te prikken, zodat u wijn kunt schenken zonder de kurk te verwijderen. Het systeem vervangt de lucht in de fles door argongas om de wijn weken, maanden of zelfs jaren te bewaren.
Argongas wordt beschouwd als een betere optie dan andere methoden van wijnbewaring, zoals vacuümpompen of wijnstoppen, omdat het geen verwijdering van lucht uit de fles vereist, wat soms ongewenste veranderingen in de smaak en aroma van de wijn kan veroorzaken.
Over het algemeen is argongas een populaire keuze voor wijnbewaring omdat het effectief, eenvoudig te gebruiken is en de kwaliteit van de wijn niet negatief beïnvloedt. Over het algemeen biedt de Coravin veelzijdige tools die voordelig kunnen zijn voor een scala aan individuen, van casual wijn drinkers tot wijnprofessionals. Het stelt je in staat om een glas wijn uit een fles te genieten zonder de hele fles te hoeven openen. Dit maakt het een ideaal apparaat voor wijnverzamelaars, wijnliefhebbers, restaurants en wijnbars, evenals wijnprofessionals.
Voor meer informatie over Coravin’s wijn-per-glaasje systemen bezoek onze Vergelijkingsgrafiek. En vergeet niet ons te volgen op Instagram @Coravin voor tips, trucs en meer!