Een volle witte wijn gevuld met de aroma's van perzik, mandarijn en honeysuckle, Viognier is een heerlijke variëteit in Zuid-Frankrijk. Viognier is 50 jaar geleden een enorme comeback gemaakt van bijna uitsterven en heeft de comeback in zijn nieuwe thuis gemaakt: de VS. Onze ingezeten historicus, Jacqueline Coleman of History and Wine, geeft ons het achtergrondverhaal over hoe deze druif uit bijna uitsterven heeft gehaald om een heerlijk drankje te worden.
Voor een druiven die op een bepaald moment in de jaren zestig bijna volledig uiteenstaat, afgezien van een paar hectare aanplantingen in de Noordelijke Rhône -vallei, heeft Viognier een behoorlijk comeback gemaakt, vooral in de Verenigde Staten waar het een relatieve nieuwkomer is. Een extreem aromatische witte druif, Viognier kan worden gemaakt in een prachtige vollere droge wijn, of in iets veel zoeter als een felbegeerde dessertwijn. Het kan soepel en sensueel zijn, maar het kan ook een hekel hebben en een rivaal van een bedwelmende chardonnay. De veelzijdigheid van de druif heeft het een belangrijke variëteit gemaakt in de Rhône -vallei in Frankrijk, maar de moeilijkheid aan de wijnstok heeft het enigszins verboden om een meer populaire single -variëteit wijn te worden in regio's over de hele wereld. In de Verenigde Staten zien we enkele van de beste flessen Viognier uit twee regio's aan twee zeer verschillende kusten komen. Om de reis van Viognier in de VS te begrijpen, moeten we Central California en de staat Virginia bezoeken.
Viognier in Californië, Tablas Creek
Centraal Californië Viognier
In de jaren tachtig was er een uitgeoefende poging om de verdwijnende Viognier -druif nieuw leven in te blazen door deze te planten in regio's ver van de noordelijke Rhône. Dit omvatte aanplantingen in Edna Valley in Australië, Zuid -Afrika, Nieuw -Zeeland en natuurlijk in de VS in sommige regio's van Californië. Er zijn nu 3000 hectare Viognier geplant in Californië, wat meer is dan alle andere witte Rhône -variëteiten gecombineerd in de hele staat, of 10 keer meer dan Roussanne en Grenache Blanc. Vooral een wijnmakerij heeft een rijke geschiedenis van het kweken van Viognier in Californië.
Bediscussieerbaar de Pioniering Rhône-stijl wijnmakerij in de VS is Tablas Creek Winery, gelegen in de regio Central California van Paso Robles. Tablas Creek, opgericht door de familie Perrin van Château de Beaucastel en Robert Haas van Vineyard-merken, loopt sinds het begin van de Premium Rhône-stijl wijnen in Californië, inclusief variëteit en blended viognier.
Viognier was een van de originele Vines Tablas Creek die in 1989 werd geïmporteerd, en het blok dat ze in 1992 plantten, is misschien een van de oudste in Californië die nog steeds produceert. Eigenaar en wijnmaker, Jason Haas en zijn team hebben zojuist de 2018 Viognier, waardoor het pas de vijfde keer in de laatste zeven jaargangen is dat de wijnmakerij een variëteit Viognier heeft geproduceerd, voornamelijk vanwege het feit dat deze kieskeurige druif niet altijd een geweldig groei jaar heeft, waardoor het soms een zwakkere variëteit wijn produceert. Doorgaans is de productie slechts tussen de 200 en 400 gevallen per jaar, maar Viognier is ook de hoofddruif in een paar emblematische melanges van Tablas Creek. In de Cotes de Tablas Blanc, Haas balanceert de neiging van Viognier voor overmaat met Marsanne's elegantie en lage alcohol, de zuurgraad van Grenache Blanc en de structuur van Roussanne. Hij gebruikt het ook als de tweede druif in hun Patelin de Tablas Blanc, waar de weelderigheid perfect aanvult als de citrusachtige helderheid van Grenache Blanc.
Viognier in Virginia
Viognier-wijnstokken werden voor het eerst geplant in Virginia in de jaren tachtig door Dennis Horton die ontdekte dat warme weersliefhebbende druiven met dikkere huiden en lossere clusters, zoals Viognier, goed zouden groeien in het meer vochtige klimaat dat in de regio werd gevonden. Viognier was al in het land in Californië geplant, en hoewel de druif net opliep uit de as van zijn bijna uitsterven in de jaren 60, was het momentum en de opwinding voor zijn geparfumeerde wijnen aan het bouwen. Horton was een pionier in de staat Virginia, die Viognier haar officiële staatsdruif iets meer dan 20 jaar later in 2011 zou noemen.
Philip Carter wijnen
Winemaker en Vineyard Manager, Andy Reagan, maakt nu wijn bij Philip Carter Winery In Hume, Virginia, maar hij maakt sinds 1999 Viognier in verschillende oostelijke staten. Zijn eerste vintage was op Benmarl Vineyards In de staat New York, toen niemand echt veel wist over de druif, laat staan hoe je het zelfs kunt zeggen. De wijnstokken die hij vervolgens gebruikte, kwamen uit Lodi, Californië, maar de wijn zou aan de oostkust zijn gemaakt. Hij had mentoren in de industrie die hem hielpen het beste in de druiven te halen, en hij ging door met het maken van enkele van de beste jaargangen bij verschillende wijnhuizen in Virginia, zoals zoals Chrysalis wijngaarden in Middleburg, Virginia, en Jefferson Vineyards neer in Charlottesville. Hij bouwde een groot deel van zijn reputatie op als de Viognier -man en won medailles en prijzen voor zijn productie van het variëteit. Hij bracht zelfs wat tijd door met het maken van wijn bij Viognier's Virginia Birthplace bij Horton Vineyards. Als iemand Virginia Viognier kent, doet Reagan dat wel.
Volgens Reagan is Viognier in Virginia net op de juiste plaats. Als een druif die notoir moeilijk is om in sommige regio's te rijpen, vanwege de vereiste van een lang, warm groeiseizoen, kan het overrijp worden en te veel alcohol in veel warmere klimaten. Door de omstandigheden in Virginia kan de druif echter zijn fruitsmaken op een evenwichtige manier volledig ontwikkelen. Hoewel hij Viognier vaak graag combineert met Pinot Gris, Riesling en Petit Manseng, beweert Reagan dat zijn favoriete jaargangen van variëteit Viognier 2004 waren in Chrysalis en 2007 bij Jefferson Vineyards. Kijk uit voor zijn Viognier nu bij Philip Carter, een andere belangrijke wijnmakerij in Virginia met een rijke geschiedenis in het bedrijf van wijn.
Viognier in Virginia bij Phillip Carter
We kunnen waarderen dat de underdog Rhône -druiven uit de jaren 60 die alles behalve uitgestorven was, heeft volgehouden en een steunpilaar in de Amerikaanse wijnbouw is geworden in grote wijnbereikingsregio's aan beide kusten. Met wijnmakers zoals Jason Haas en Andy Reagan die voorop lopen bij de productie van Viognier, kunnen degenen die de druif waarderen vanwege zijn geurige aromaten en sappige, volle, zachtere kenmerken, gemakkelijk rusten wetende dat het hier is om te blijven. Om te zeggen dat Viognier een comeback heeft gemaakt, is een understatement, maar het is eerlijk om te voelen dat het nog een manier heeft om te gaan voordat het zijn rechtmatige plek consequent ontvangt op wijnlijsten in het hele land.
Heb je Viognier geprobeerd en heb je een persoonlijke favoriet? Deel met ons op alle sociale media met behulp van @Coravin en @historyandwine!