Proeverijen naast elkaar met Coravin

Woman in a red dress holding a glass of red wine next to two wine bottles, one equipped with a rose gold Coravin wine preservation system.

Ongeacht in welk stadium van je wijnopleiding je je bevindt, is het duidelijk dat leren door te doen essentieel is. Omdat wijnproeven een zintuiglijke ervaring is, is het proeven en ruiken van het verschil tussen druivenrassen de beste manier om hun subtiliteiten te begrijpen. Om te laten zien hoe Coravin zowel Mastersommeliers als beginnende wijnliefhebbers helpt om de theorie over wijn aan de praktijk te koppelen, werkten we samen met Nicole Dalton van Grape Chic, die haar proeverij-vaardigheden aanscherpte met de Coravin Model Two Elite.

Als je op mij lijkt, leer en begrijp je wijn het beste door actief bezig te zijn met wijn.

Je kunt urenlang wijnboeken lezen en online artikelen doorspitten, maar zonder je zintuigen open te stellen en de wijn zelf te proeven, blijft het lastig om te begrijpen wat en waarom je iets ervaart. Of je nu wijn studeert of gewoon een enthousiaste liefhebber bent, de Coravin is een onmisbaar hulpmiddel om terroir, klimaat, body, zuur, tannine, aroma’s en meer te ontdekken, zonder een hele fles te verspillen.

Tijdens mijn studie voor WSET 2 ontdekte ik de kracht van proeverijen naast elkaar. Bijvoorbeeld, ik begreep het mondgevoel van een wijn pas echt toen ik direct daarna een wijn proefde die compleet anders was. Weet je niet zeker hoe je zuurgraad moet herkennen? Probeer een Sancerre naast een warme-klimaat Chardonnay die een malolactische gisting heeft ondergaan. Ik beloof je dat je het beter zult begrijpen. Ik moet er ook bij zeggen dat je geen wijnstudie hoeft te volgen om voordeel te hebben van proeverijen naast elkaar. Misschien weet je gewoon niet zeker waar je zin in hebt, of welke wijn het beste past bij het moment.

Lege wijnglazen en verschillende flessen wijn op tafel met een Coravin Wine Preservation System.

Hoe helpt Coravin je bij een proeverij naast elkaar thuis?


De Coravin gebruikt een zeer dunne naald om door de kurk te prikken en zo toegang te krijgen tot de wijn, zonder de kurk te beschadigen. Tijdens het schenken wordt Argon (een inert gas dat al in het wijnmaakproces wordt gebruikt) toegevoegd om de wijn te beschermen tegen oxidatie. Zodra de naald wordt verwijderd, sluit de kurk zich vanzelf weer, waardoor je de rest van de fles gewoon terug kunt zetten in je wijnkelder. Dankzij dit unieke bewaar systeem kun je van elke fles slechts een proefhoeveelheid (of een glas) inschenken en de rest voor een ander moment bewaren!

Of je nu kiest voor de Model One, het originele model, de Model Two Elite of de Model Eleven: er is voor ieder wat wils, passend bij elk budget. (Deze video geeft een korte uitleg over het gebruik van het systeem voor iedereen die nieuw is met Coravin.)

Nicole Dalton van Grape Chic gebruikt een Coravin om glazen rode wijn te proeven.

Afgelopen weekend heb ik mijn proefvaardigheden opgefrist door La Crema Pinot Noir uit Sonoma te vergelijken met Stag’s Leap Cellars Artemis Cabernet Sauvignon uit Napa Valley. Door deze twee wijnen naast elkaar te proeven kon ik direct het verschil herkennen in aroma, body en tannine (en nog veel meer). De koele nachten en mistige ochtenden in Sonoma zijn essentieel voor het behoud van de zuren in de dunne schil van de Pinot Noir druif. De La Crema had ook een lichtere body en was minder tanninerijk dan de stevige Napa Cabernet, die meer zon en hoge temperaturen krijgt gedurende langere tijd. Dit wist ik al uit mijn studies, maar dankzij Coravin kon ik het echt ervaren door te proeven en mijn zintuigen aan het werk te zetten, zonder dat beide flessen na afloop verspild waren.

Voor mijn wijnliefhebbende partner was het de perfecte kans om beide te proberen en te beslissen welke hij die avond wilde drinken. Dankzij Coravin konden we die keuze maken zonder schuldgevoel over verspilde wijn. Daar ben ik enorm dankbaar voor!

Ga jij dit weekend een wijnvergelijking naast elkaar proberen? Tweet ons hoe jouw experiment is verlopen!