Er is één ding dat van universele kennis is als het gaat om wijn: de drie brede categorieën wijn zijn Rood, Wit en rosé, en alle drie zijn van verschillende kleuren. En zelfs binnen deze hoofdgroepen zijn er veel kleurvariaties-een witte wijn kan een lichte geelgroene tint hebben, een bleke strokleur, een Goud gloed of zelfs een bruinachtige tint; terwijl rood kan variëren van licht Rood aan een rijk donker violet-Rood, of een saaie bruin-oranje tint voor oudere wijnen. Wat roséwijnen betreft, ze kunnen variëren van bleke zalm tot Magenta. Maar wat geeft wijn precies zijn kleur? Lees hieronder om erachter te komen!
Raad eens: het zit allemaal in de huid! Pigmenten zijn gelokaliseerd in de huid van de druif, niet in het sap; En daarom hangt de kleur van de wijn af van het wijnbereidingsproces en hoe lang het moet in contact blijven met die huiden. Sommigen denken misschien dat zwart (Rood wijn) druiven hebben Rood Sap, hoewel vrijwel, hebben alle zwarte druiven duidelijk sap, evenals hun witte tegenhangers. Het wijnbereidingsproces voor Reds is eenvoudig gebaseerd op de gisting in contact met de huiden om de kleur, tannines en andere verbindingen te extraheren. Aan de andere kant worden witte wijnen eerst gedrukt om het sap te extraheren, dat onmiddellijk wordt gescheiden van de huiden. Dat is een groot verschil.
Het komt allemaal neer op de manier waarop de wijnmaker de druiven afhandelt: Champagne is het perfecte voorbeeld. Twee van de belangrijkste druiven die worden gebruikt om champagne te produceren zijn Pinot Noir en Pinot Meunier - beide zwarte druiven. Het sap wordt heel vroeg in het proces gescheiden van de huiden, zonder kleur wordt geëxtraheerd. Wat we bijvoorbeeld "blanc de noirs" noemen, is een witte champagne gemaakt van Rood druiven; In tegenstelling tot "Blanc de Blancs", een wit geproduceerd met witte druiven.
Natuurlijk, wanneer het sap van Rood Grapes blijft in contact met de huiden, maar voor een korte tijd, Rosé zoals we die kennen, zal worden geproduceerd.
Proost!