Veelgestelde vragen en problemen oplossen Coravin Sparkling™

Kies een onderwerp

  • Wat is Coravin Sparkling™?
  • Coravin Sparkling™-systeem
  • Druk op de fles zetten
  • Bewaren
  • Coravin Pure™ Sparkling CO2-capsules
  • Sparkling Stopper
  • Cleaning
  • Troubleshooting

Terug naar boven

Wat is Coravin Sparkling™?

Wat is het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem?

Met het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem kunt u mousserende wijnen tot 4 weken bewaren, zodat u er op uw eigen tempo van kunt genieten en ervoor zorgt dat elk glas dat u inschenkt smaakt als het eerste.

Met wat voor soorten wijn kan het Coravin Sparking™-systeem worden gebruikt?

Het Coravin Sparkling™-systeem kan worden gebruikt met alle soorten mousserende wijnen, waaronder vintage en niet-vintage champagne, prosecco en cava.

Wat is het verschil tussen het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem en de Coravin-wijnbewaarsystemen voor niet-mousserende wijn?

Alle Coravin-systemen bieden de mogelijkheid om te genieten van de wijn waar jij zo van houdt zodat je niet de hele fles op hoeft te maken. Het belangrijkste verschil tussen het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem en de Coravin-wijnbewaarsystemen voor niet-mousserende wijn is dat het Sparkling-systeem ook mousserende wijn bewaart en ervoor zorgt dat de wijn blijft bruisen zodat je altijd van de volledige, bruisende ervaring kunt genieten.

Kan het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem worden gebruikt voor niet-mousserende wijnsoorten?

Nee. Dat is een belangrijk stukje veiligheid. Het Coravin Sparkling-systeem is echt ALLEEN ontworpen voor gebruik met mousserende wijnsoorten. Het Sparkling-systeem mag niet gebruikt worden voor niet-mousserende wijnsoorten. De fles van een niet-mousserende wijn heeft een ander ontwerp en andere samenstelling dan de flessen voor mousserende wijnsoorten. Als u het Coravin Sparkling-systeem gebruikt op niet-mousserende wijnflessen, dan kan dat ertoe leiden dat de wijnfles scheurt en dit kan ernstig letsel veroorzaken.

Hoe behoudt het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem het bruisen?

Het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem gebruikt CO2, hetzelfde gas als dat het bruisen in de wijn veroorzaakt. Daarmee wordt de lege ruimte in de fles gevuld en wordt voorkomen dat de belletjes in de mousserende wijn ontsnappen. Zo blijft de oorspronkelijke bruis tot 4 weken bewaard, zodat het laatste glas net zo goed smaakt als het eerste.

What measures has Coravin taken to ensure the Sparkling System can be used safely?

The Coravin Engineering and Product Development teams took extensive measures to ensure the Coravin Sparkling™ System can be used safely. The locking handle on the Sparkling Stopper is designed to release halfway, allowing carbon dioxide to safely vent before fully releasing the handle to remove the Stopper. Additionally, the Sparkling Charger features an internal regulator that prevents over-pressurization of the bottle, making the System easy and safe to use, while ensuring the best possible wine quality with each subsequent pour.


Terug naar boven

Coravin Sparkling™-systeem

Wat is er inbegrepen bij het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem?

Afhankelijk van het aangeschafte pakket, bestaat het Coravin Sparkling-wijnbewaarsysteem uit de Sparkling Charger, Sparkling Stoppers, Coravin Pure™ Sparkling CO2 Capsules en veiligheidssleeves.

Overzicht onderdelen van het systeem

Hoe gebruik ik het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem om de wijn en het bruisen te behouden?

Volg deze stappen om het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem te gebruiken:
Eerste keer schenken:
- Verwijder de folie en ontkurk de fles mousserende wijn.
- Schenk in.
- Als je klaar bent met schenken, plaats je de fles in een veiligheidssleeve.
- Breng de Coravin Sparkling Stopper aan.
- Zorg ervoor dat de Stopper geheel goed is geplaatst door de vergrendelingshendel te verstellen. Zorg ervoor dat de hendel omlaag is geduwd naar de volledig gesloten positie.
- Plaats de Sparkling Charger op de bovenkant van de Stopper en druk recht omlaag.
- Laat het gas stromen tot de drukindicator helemaal op groen staat. (De indicator kan verder gaan dan donkergroen, maar de lader zal automatisch stoppen. Er kan nooit teveel druk op komen en hij zal automatisch stoppen bij 55 psi.)
- Verwijder de lader van de fles.
- Houd de fles in de sleeve en bewaar in de koelkast.

Schenken uit een fles die reeds geopend is:
- “Kantel” de Stopper door je handpalm veilig rond de bovenkant te houden en enigszins op te tillen om de druk vrij te laten komen. (Als je gewoon ontgrendelt en de Stopper verwijdert zonder los te laten, zul je in het begin een ""plop” horen en kan de Stopper een kleine terugslag geven.)
- Haal de vergrendelingshendel omhoog tot de volledig ontgrendelde positie.
- Verwijder de Stopper.
- Schenk je mousserende wijn.
- Herhaal de bovenstaande stappen om weer druk op de fles te zetten.

A man standing at a countertop holding a Coravin Pure CO2 Capsule in his hand. The Coravin Sparkling Preservation System is on the table in front of him, along with a bottle of wine. In the background are wine glasses, a bar cart, wine and liquor bottles, and multiple framed images.

Hoe gebruik je de Coravin Sparkling™

Als ik het Coravin Sparkling™wijnbewaarsysteem gebruik, moet ik dan de kurk uit de fles mousserende wijn halen?

Ja, de folie en de kurk moeten altijd in hun geheel van de fles worden verwijderd als je het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem gebruikt.

Moet ik de mousserende wijn schenken voordat ik weer druk op de fles zet?

Ja, zodra de fles is geopend, schenk je gewoon jouw glas mousserende wijn in. Daarna plaats je de Coravin Sparkling™ Stopper.

Waarom moet ik een veiligheidssleeve gebruiken?

Alle flessen die onder druk staan, kunnen breken als je ze laat vallen of als er extra druk op komt. Dit kan leiden tot rondvliegend glas en mogelijk ernstig letsel voor degenen die in de buurt zijn. Als de fles onder externe druk is komen staan en breekt, zal de veiligheidssleeve het glas opvangen en voorkomen dat het rond gaat vliegen. We raden je aan de veiligheidssleeve altijd te gebruiken als je druk gaat zetten op jouw geopende, mousserende wijn en die gaat bewaren.


Terug naar boven

Druk op de fles zetten

Hoe weet ik wanneer de fles voldoende op druk gezet is?

Als een fles voldoende op druk gezet is, zal de statusindicator op de zijkant van de Sparkling Charger van rood in groen veranderen en zal het apparaat automatisch stoppen.

Hoe weet ik of de lader nog voldoende CO2 bevat?

De Sparkling Charger heeft een groene/rode statusindicator op de zijkant om aan te geven wanneer een fles voldoende van CO2 is voorzien en of de CO2-cartridge nog voldoende gas bevat of leeg is. Groen geeft aan dat de lader een CO2-capsule bevat met gas en gereed is.

WAARSCHUWING: Het openen van de toegangsklep van de Sparkling Charger terwijl de drukindicator groen is, leidt tot snel vrijkomen van CO2 en de capsule zal koud aanvoelen. Wees voorzichtig.

Kan een fles teveel op druk gezet worden?

Het Coravin Sparkling™-systeem is ontworpen om automatisch te stoppen als de juiste druk is bereikt. Er kan dus nooit teveel druk op een fles gezet worden.


Terug naar boven

Bewaren

Hoe moeten geopende flessen worden bewaard nadat ze op druk zijn gezet?

Voor het beste resultaat moeten geopende flessen in een koelkast worden bewaard als zij op druk zijn gezet, net zoals je met alle mousserende wijn zou doen die je zou willen bewaren.

Hoe bewaar ik een geopende fles in de koelkast?

Voor het beste resultaat bewaar je jouw geopende fles mousserende wijn in een koude koelkast. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur of je jouw wijn verticaal of horizontaal bewaart. De manier waarop je hem bewaart heeft geen invloed op de prestaties. Vergeet niet dat je de geopende fles het beste in de veiligheidssleeve kunt bewaren.


Terug naar boven

Coravin Pure™ Sparkling CO2-capsules

Hoe weet ik of er nog gas over is in de CO2-capsule?

Als de drukindicator op de zijkant van het Sparkling-systeem groen is, dan bevat het systeem nog gas. De capsule moet worden vervangen als de indicator rood is.

Hoe voer ik de Coravin Pure™ Sparkling Co2-capsule in?

Als je gas nodig hebt, zal de drukindicator op de zijkant van de Coravin Sparkling Charger “rood” zijn. De capsule bevat nog gas als de indicator “groen” is.
Een nieuwe capsule plaatsen:
- Duw de kapvergrendeling omhoog voor toegang tot de klepvergrendeling.
- Knijp de lipjes aan de zijkant tegelijkertijd samen om de toegangsklep op de bovenkant van de lader te openen.
- Duw de ontgrendelknop omhoog om de capsulehouder te openen.
- Plaats de capsule.
- Sluit de kleppen.
- Duw de vergrendelingskap weer omlaag.
- De drukindicator zou nu groen moeten zijn.

Wat gebeurt er als ik de gascapsule eruit haal voordat deze leeg is?

Als je de capsule eruit haalt voordat deze leeg is, zal al het overige gas met een harde stoot vrijkomen. Dit voelt heel oud en je zult zelfs wat bevroren stukjes uit het systeem zien komen. Dit is een normale reactie op het vrijkomen van geperst gas in de lucht en zal geen schade toebrengen - maar je kunt er wel van schrikken. Daarom is het zo belangrijk om altijd de gasdrukindicator te controleren voordat je de capsule vervangt.

Waarom is de capsule zo koud als al het gas tegelijkertijd vrijkomt?

Het gas wordt koud als het van een hogere druk (in de capsule) vrijkomt naar een lagere druk (vrij wordt gelaten). Dit wordt adiabatisch koelen genoemd en is een eigenschap van thermodynamica. Dit is een normaal proces.

Moet ik Coravin Pure™ Sparkling CO2-capsules gebruiken met het Coravin Sparkling™-systeem?

Ja. Het systeem is ontworpen om ALLEEN te gebruiken met Coravin Pure Sparkling™ CO2-capsules. Het gebruik van capsules die niet van Coravin zijn, het hergebruik van een onderdeel van de Coravin Pure™ Sparkling-capsule of koppeling met andere gasbronnen is gevaarlijk en kan letsel van gebruikers of anderen in de buurt veroorzaken.

Hoe kan ik zien of een Coravin Sparkling-capsule al eerder is gebruikt?

Kijk in de zwarte bovenkant van de capsule. Als je een zwart gat ziet, dan is de capsule gebruikt en leeg. Je kunt deze recyclen volgens de plaatselijke wetgeving. Als je een volledig zilveren zegel ziet, is de capsule nog ongebruikt en zal gas bevatten.

Worden er in het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem dezelfde capsules gebruikt als voor Coravin-wijnbewaarsystemen voor niet-mousserende wijn?

Nee, in het Coravin Sparkling™-wijnbewaarsysteem worden Coravin Pure™ Sparkling CO2-capsules gebruikt die zijn gevuld met de puurste CO2. De capsules voor het Coravin-wijnbewaarsysteem voor niet-mousserende wijnen zijn gevuld met puur argongas.

Why do you use CO2 capsules vs. Argon Capsules for the Coravin Sparkling System?

While wine preservation is our guiding principle, sparkling wine is manufactured under very different standards than still wine. We use CO2 with the Sparkling System as it infuses the carbonation that will ensure the effervescence of the wine is maintained in conjunction with the preservation. For still wines the Coravin Wine Preservation System uses Argon as it is completely inert and will not interact with the wine thus ensuring longer term preservation.

How can I tell the difference between the capsules for the Coravin Sparkling™ Wine Preservation System and the Coravin Wine Preservation Systems for still wine?

The capsules for Coravin Sparkling™ Wine Preservation System have a different label and a different top than the capsules for the Still Wine Preservation Systems. The different tops prevent the inadvertent use of the Sparkling capsule in the Still wine system and vice versa.

Do Coravin Pure™ Sparkling CO2 Capsule expire?

While the Coravin Pure™ Sparkling CO2 Capsules contain the purest CO2 that will not spoil, we do print an expiration date to comply with EU regulations. This date reflects a long shelf life of approximately 3 years. There is no harm in using a capsule that has gone past the printed expiration date.

How many uses will a Coravin Sparkling Capsule deliver?

Each Coravin Pure™ Sparkling CO2 Capsule preserves up to 7 standard 750mL bottles. (Capsule life can vary based on usage patterns.)


Terug naar boven

Sparkling Stopper

What is the Coravin Sparkling Stopper?

The Coravin Sparkling Stopper works with the Sparkling Charger to allow sparkling wine to be ‘recharged’. The Stopper is attached to the bottle after pouring and locked into place with the Locking Handle. It maintains the pressure in the bottle. When ready for the next pour, the Stopper can be released and removed.

There are three “stop” points on the handle – these are marked on the side of the Stopper.
- Unlocked – fully open – ensure you push the Locking Handle all the way up – it will require an extra “push”
- Mid-lock – feel a bit of a ‘tug’ when bringing down the handle. This indicates that the internal clamps have “opened” and are setting around the flange on the bottle
- Locked – Pushing the Locking Handle fully down attaches the clamps to the bottle and secures the Stopper.
- To Release – a full upward motion of the Locking Handle– don’t stop at midpoint, (push it up; it will not break)

How do I attach the Coravin Sparkling Stopper?

Raise the Locking Handle to the “unlock” symbol in the most upright position. (You will see the guide with markings on the side of the Stopper.) Then attach the Stopper onto the neck of the bottle. Firmly press the locking handle down until the handle is flush, (this may take some substantial force – do not be concerned – this is to attach the clamps onto the bottle; it will not harm the bottle). The Stopper is now ready for the gas to be inserted.

How to Use Coravin Sparkling™

Will the Coravin Sparkling Stopper fit all Sparkling bottles?

The universal Sparkling Stopper features an internal locking clamp design that self-adjusts to fit securely on all standard 750 mL and magnum 1.5L bottles, even the distinctive bottles from notable luxury champagne producers. Do note however that if the bottle has a thick rim, it may take a bit more force to attach the Stopper.

What happens if the Locking Handle on the Coravin Sparkling Stopper is not fully lifted?

If the Locking Handle is not full lifted when installing or full depressed when removing you will have difficulty with installing or removing the Stopper. Follow the guide on the side of the Stopper to ensure the handle is in the proper position.

Why does the Locking Handle on the Coravin Sparkling Stopper require such firmness to click into place?

The Locking Handle manages the clamps on the inside of the Stopper and ensures that it is firmly attached to the bottle. The clamps will adjust based upon the size of the bottle and the size of the bottle rim. The size of the bottle may impact the firmness required to manage the Locking Handle.

I cannot remove my Coravin Sparkling Stopper – what should I do?

Check the Locking Handle to ensure it is lifted to the full release position.

Why should I slightly tilt the Stopper before removing if from the bottle? Do I have to do this?

We recommend that you slightly tilt the Stopper to release the pressure from the bottle before removing it, as it will present a gentler release. You can release the Stopper by moving the Locking Handle fully to the release position; however this will cause a sharp pop and may cause the handle to retract a bit. This can be startling.

How many uses will a Coravin Sparkling Stopper deliver?

The Sparkling Stoppers are designed to last up to one year.


Terug naar boven

Cleaning

How do I clean the Coravin Sparkling™ System and Stopper?

Clean with a soft cloth moistened with clean water ONLY. Do not use cleaning solutions. Allow to air dry. Do not submerge ANY part of the System or Stopper in water or other liquid. DO NOT clean any part of the system by placing in the dishwasher.

Can I place the Coravin Sparking™ System or Stopper in the dishwasher?

No, do not place any part of the Coravin Sparkling System or Stopper in the dishwasher.


Terug naar boven

Troubleshooting

My Charger won’t insert gas into the bottle – what do I do?

If the Charger is not inserting gas check the pressure indicator to ensure the indicator is green. If it is not, change the capsule. Also ensure Stopper is tightly attached to the bottle and ensure Charging Inlet is tightly attached to the Stopper.

My Stopper will not attach – what do I do?

If you are having difficulty attaching the Stopper please check the Locking Handle to ensure it has been positioned all the way to the top of the Stopper. This will ensure that the grips inside the Stopper will completely grasp to the bottle. Similarly, if you are having difficulty removing the Stopper please ensure that the Locking Handle is positioned all the way down – this will unlock the grips and allow the Stopper to be removed.

My Capsules are not delivering 7 bottles. Why? What do I do?

You may be using more gas than you need to maintain preservation and effervescence. To obtain optimal use from your capsules we recommend that you only charge your bottle once per pouring session.

My wine is not maintaining its effervescence – what do I do?

For best results, placing the sparkling stopper on right after pouring will help keep effervescence and preserve the wine. We would also advise to store the wine in a cold environment.

Should I keep the instruction labels on the Sparkling System?

That is a matter of personal preference. The instruction labels are easy to remove if that is what you wish.