IMG Lifestyle couple-looking-out-on-water

Eten & Wijn

Valentijnsdag Diner menu met bijpassende wijnen

december 10, 2020

Geschreven door Coravin

Valentijnsdag heeft een minder romatische geschiedenis dan je zou denken. Op 14 februari van vele jaren terug in de 3e eeuw na Christus hebben de Romeinen twee mannen geëxecuteerd onder de naam Sint Valentijn. Deze datum markeert ook de oude Romeinse viering van het feest van Lupercalia - waar we hier niet in detail op in zullen gaan. Kortom, het was een heidens ritueel dat zich uiteindelijk ontwikkelde tot een meer tamme viering van vruchtbaarheid en liefde.

Naarmate de jaren verstreken, werd de feestdag nog zoeter. Snel naar de middeleeuwen, in Shakespeare's Hamlet, noemde Ophelia zichzelf Hamlet's Valentijn. “Tomorrow is Saint Valentine’s day. All in the morning bedtime, And I a maid at your window, To be your Valentine.”

Vandaag vieren we deze dag vaak met wijn, chocolade, en heerlijke diners. De combinatie van wijn en liefde gaat terug tot de Grieks-Romeinse mythologie, toen de god van de wijn, Dionysus, en de godin van de liefde, Aphrodite, een affaire hadden. Dus, op deze feestdag gewijd aan de liefde, waarom zou er niks te winnen zijn? Als je nog steeds op zoek bent naar de perfecte fles, delen we hieronder enkele van onze favoriete Valentijns-wijnen.

Begin een Valentijnsdag-traditie

Laten we het, voordat we in de wijn gaan, eens over de tradities hebben! Met een Coravin Timeless Wijnbewaarsysteem kun je wijnen weken, maanden en jaren bewaren. Als jeValentijnsdag elk jaar vreest of altijd op zoek bent naar iets bijzonders, investeer dan in een speciale fles en geniet elke 14 februari van een glas. Zo heb je elk jaar iets om naar uit te kijken.

7 Valentijnswijnen

Rood, wit, sprankelend. Ze zijn allemaal hier. Maak Valentijnsdag speciaal door nieuwe wijn - of wijnen - te ontdekken! Met een Coravin-systeem kun je meer dan één fles tegelijk aanboren, zodat je een wijn kunt matchen met het voorgerecht, en andere wijn met het hoofdgerecht en een wijn aan het dessert (onderstaande suggesties voor het diner en het dessert).

1. Bollinger, Brut Rosé Champagne

Deze Rosé Champagne heeft de perfecte combinatie van fruitigheid en frisheid en de zalmroze kleur past precies in de Valentijnsstemming.

2. Casa Belfi, Colfondo Frizzante Prosecco

Als Champagne iets teveel voor je budget is, kies dan voor Prosecco, zoals deze Casa Belfi. Deze heeft een lichte body, is laag in alcohol en droog met delicate bubbels en fruitige geuren.

3. 2005 Villabella Fracastoro, Amarone della Valpolicella Classico

Amarone - een van de meest romantische wijnen die er zijn, uit de regio van Romeo en Julia, Veneto, Italië. Wat maakt deze wijnen zo rijk, krachtig en vooral zo uniek? Na de oogst worden de druiven de hele winter gedroogd, waarbij ze hun suikers, smaken en alcoholgehalte concentreren. Deze Villabella Fracastoro 2005 is een majestueuze wijn met veel structuur, elegante fruitige en kruidige noten, plus noten van cacao, tabak en kersen.

4. 2012 Weingut Laurenz V., Charmante Gruner Veltliner

Oostenrijk's kenmerkende druif: Gruner Veltliner. De koele Oostenrijkse witte's mineraliteit en knapperige zuurgraad maken hem perfect voor elke gelegenheid, in principe - maar vooral voor uw Valentijn.

5. Bodegas Tierra Secreta, Malbec

Probeer deze Tierra Secreta Malbec uit Mendoza, Argentinië. Zijn diepe robijn met donkerpaarse tinten vertonen elegante bloemige tonen, wat leidt tot een volle mond vol met rijk, kruidig zwart fruit. De wijn heeft een levendige afdronk die de veroudering in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten weerspiegelt.

6. Bourgogne Blanc Chardonnay

Vervolgens staat de eerste Chardonnay op de lijst, Bourgogne Blanc Chardonnay uit Bourgogne , Frankrijk. Frankrijk is altijd verbonden geweest aan de beeldtaal van liefhebbers en romantiek, en de mystiek rond de Franse wijn draagt een sfeer van klasse en verfijning met zich mee. De heldere zure, steenachtige mineraliteit en hints van citrusvruchten en bloemen schuwen de klassieke boter- en eikenhouten bommen van Californië en complimenteren een breed scala aan ingredienten. Combineer deze wijn met oesters op halve schelpen, in de pan gebakken vis, gebraden kip of zelfs pasta met een rijke roomsaus.

7. Mia Dolcea, Moscato D'Asti

Als laatste op onze Valentijnsdag wijnkaart, Mia Dolcea Moscato D'Asti uit Piemonte, Italië. De druiven voor Mia Dolcea zijn zorgvuldig geselecteerd uit de Asti regio van Italië, waar de geschiedenis net zo rijk is als de druiven. De zoete en romige aroma's van ananas, lychee, gedroogde abrikoos en honing zijn een wonder van een combinatie. De perfecte begeleiding van een aardbeiendessert.

wijnproeverij Moscato op marmer

Valentijnsdagmenu: Steak en Chocolademousse

Nu je je wijnsuggesties hebt, is het tijd om na te denken over het diner. Of het nu gaat om een diner voor één, twee of een groep vrienden, een gebakken biefstuk is een goede keuze. Het recept hieronder is voor twee personen, halveren of verdubbelen als dat nodig is. Combineer deze maaltijd met uw favoriete Cabernet Sauvignon of met de eerder genoemde Amarone.

Ingrediënten voor biefstuk

  • 2 mooie Lende biefstukken

  • 1 theelepel koosjer zout

  • 3/4 tl verse gebarsten zwarte peper

  • 2 el boter

  • 2 tenen knoflook, in blokjes gesneden

Ingrediënten voor chocolademousse

  • 7 oz. donkere chocolade bakken

  • 6 eieren, gescheiden

  • 1/2 tl zeezout

biefstuk en rode wijn

Aanwijzingen

  1. Bereid de mousse eerst voor (een paar uur voor de maaltijd): Vul een steelpan met een centimeter of twee water en breng dit aan de kook. Voeg bakchocolade toe aan een middelgrote metalen mengkom en zet deze over de steelpan - waardoor een au bain marie ontstaat. Laat de chocolade smelten tot hij glad is. Haal de mengkom van het vuur. Voeg eierdooiers toe en klop tot een gladde massa.

  2. Voeg in een tweede metalen mengkom eiwit en zout toe. Klop met een elektrische mixer tot de eiwitten stijve pieken vormen. Vouw met een rubberen spatel voorzichtig 1/3 van het eiwitmengsel in de chocolade. Let op dat u niet te veel mengt, want u wilt de luchtbellen vasthouden. Vouw de overgebleven eiwitten er net zo lang in tot ze zijn opgenomen.

  3. Verdeel de mousse over 2-4 bakjes. Afdekken en afkoelen tot het geheel goed vastzit, ongeveer 3-4 uur. Serveer met slagroom.

  4. Verder naar de Steak: Breng de biefstuk op kamertemperatuur. Kruid het vlees ruimschoots met kosjer zout en gebarsten zwarte peper. Verwarm een koekenpan met zware bodem, bij voorkeur van gietijzer, enkele minuten hoog en open de ramen of het ventilatiegat. Zodra de pan heet is, voegt u de biefstuk toe. Verplaats het niet. Kook de biefstuk 3 minuten tot hij bruin is, draai hem om en kook hem nog eens 3 minuten. Controleer de binnentemperatuur met een instant-read thermometer: 48 tot 50 graden voor medium-rare of 55 graden voor medium.

  5. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, zet u het vuur op middelmatig laag en voegt u boter en knoflook toe aan de pan. Als de boter smelt, braadt u de biefstuk door deze een paar keer om te draaien in een gepoederde vloeistof of door er een lepel overheen te lepelen.

  6. Haal de biefstukken uit de pan en laat ze tien minuten rusten. Serveer de biefstuk met de overgebleven boter uit de pan en druppel die over het vlees. Combineer de biefstuk met geroosterde groenten, aardappelpuree of een salade.

Genieten van een van deze Valentijnswijnen of van deze bijzondere maaltijd? Deel het met ons op social, @Coravin_NL.