Chelsie Petras van Chel Loves Wine met een glas rode wijn en Coravin op een wijnfles.

Wijn 101

De gids voor beginners van Coravin

augustus 28, 2018

Geschreven door Chelsie Petras, Chel Loves Wine

Wijn is een all-inclusive genot, een hartelijke, warme wereld voor zowel nieuwkomers als vintage experts. Je hoeft geen sommelier of wijnmaker te zijn om van een glas te genieten, noch hoef je dagelijks wijn te drinken om de vruchten te plukken van het gebruik van een Coravin. Om erachter te komen hoe Coravin van pas kan komen voor alle soorten wijnliefhebbers, zijn we gaan samenwerken met wijnschrijver Chelsie Petras van Chel Loves Wine, die haar favoriete voordeeltje aan Coravin prijsgeeft: het proeven van wijn zonder het te verspillen.

Ik heb zoveel wijn in mijn appartement.

Zeker meer dan 150 flessen in deze kleine ruimte van 200 m2. Sommige flessen zijn slechts samples om te proberen, maar andere zijn speciale flessen waar ik graag een tijdje mee wil doen en ik heb flessen voor feestjes en gasten. Ik weet dat het op Instagram lijkt alsof ik elke avond een fles open maak, maar dat is absoluut niet waar. Dus hoe proef ik dan al die wijnen zonder ze allemaal op te drinken of weg te moeten gooien?

Daar komt Coravin om de hoek kijken.

Chelsie Petras van Chel Loves Wine met een glas wijn en Coravin op de tafel.

Wat is een Coravin?

Grappig verhaal: het eerste wijnevenement waar ik ooit bij was, werd mede gehouden door Coravin. Sindsdien ben ik al van mening dat Coravin echt iets is dat elke wijnliefhebber nodig heeft. Van het groentje tot de expert, Coravin helpt je de wijn te proeven zonder dat je de wijn hoeft weg te gooien. Het is een wijnbewaarsysteem dat van een slimme technologie gebruik maakt door de wijn in de flessen uit te kunnen schenken zonder dat er zuurstof bij komt.

Chelsie Petras van Chel Loves Wine die een Coravin gebruikt op een wijnfles.

Waarom heb ik er eentje nodig?

Dus waarom heb je een Coravin nodig? Allereerst gaat Coravin voorkomen dat je wijn verspilt (dat is echt een doodzonde). Doordat je gewoon één of twee glazen uit een fles kunt schenken, hoef je de rest niet weg te gooien omdat je dat niet meer opdrinkt (of wijn te drinken die niet goed meer is). Ik drink graag een wijntje in mijn eentje (Pete drinkt niet zo graag wijn), dus door de Coravin kan ik gewoon alle flessen uitproberen die ik heb. Ik kan een glas Chardonnay drinken, gevolgd door een Syrah en de avond afsluiten met een Malbec... zonder ook maar één fles te openen. Het lijkt wel magie.

Stel je voor dat je een feest houdt en dat iedereen iets anders wil drinken. Het is echt een nachtmerrie als je al die flessen dan ook echt moet openen. Met jouw handige Coravin kun je iedereen laten drinken wat ze willen, zonder al die flessen ook daadwerkelijk open te maken.

Hoe gebruik je het?

Hoe werkt het? Coravin heeft een kleine, holle naald die de kurk doorboort. Van daaruit injecteer je Argon-gas in de fles. Nadat de fles onder druk staat, kun je de wijn gewoon uitschenken. Als je de naald hebt verwijderd, dicht de kurk zichzelf weer af zodat je gewoon zoveel of zo weinig wijn kunt nemen als je zelf wilt.

Als je op de onderstaande foto kijkt, kun je zien hoe klein het gaatje is dat de Coravin achterlaat. Het is zo klein dat de kurk zichzelf gewoon weer afdicht. De Coravin werkt alleen in natuurlijke kurk, dus als je een synthetische kurk hebt, dan moet je die fles wel leegdrinken zoals je normaliter zou doen.

Close-up van de bovenkant van een wijnfles met de kurk ingevoed.