Vrouw die een glas rode wijn vasthoudt, met een Coravin-wijnbewaarsysteem op een fles.

Wijn 101

Wijnproeverij met Coravin

oktober 09, 2018

Geschreven door Nicole Dalton, Grape Chic

Het maakt niet uit hoeveel je al weet van wijn, er is geen twijfel over mogelijk dat leren in de praktijk het beste is. Omdat wijn proeven een ervaring is die tot diep in je zintuigen doordringt, is het proeven en ruiken van het verschil tussen de ene variatie en de ander de beste manier om de subtiliteit te begrijpen. Om te weten te komen hoe Coravin zowel Meester Sommeliers als nieuwelingen helpt te weten te komen wat ze lezen over wijnen en hoe het voelt, zijn we een samenwerking gestart met Nicole Dalton van Grape Chic, die haar proefvaardigheden heeft afgestoft en nu combineert met Coravin Model Two Elite.


Als je zoals ik bent, dan is het echt ervaren van wijn de beste manier om erover te leren en het te begrijpen.

Je kunt uren in boeken over wijn bladeren en online artikelen lezen, maar zonder je zintuigen open te stellen en de wijn zelf te proeven, is het lastig om te begrijpen hoe en wat je nu echt ervaart. Of je nu wijn bestudeert of gewoon een wijnliefhebber bent, dan is de Coravin een essentieel middel om je te helpen terroir, klimaat, body, zuur, tannine, aroma's, etc. te begrijpen zonder een hele fles wijn te verspillen.

Toen ik studeerde voor mijn WSET 1 ontdekte ik de kracht van het proeven van meerdere soorten wijn tegelijkertijd. Ik begreep bijvoorbeeld nooit echt de body of het “mondgevoel” van een wijn tot ik direct een andere wijn probeerde die geheel aan de andere kant van het spectrum lag. Weet je niet goed hoe je de zuurheid kunt aangeven? Probeer dan eens een Sancerre naast een Chardonnay uit een warm klimaat die malolactisch gefermenteerd is. Zeker weten dat je het dan beter begrijpt. Ik mag niet vergeten dat je wijn niet hoeft te bestuderen om de vruchten te plukken van het proeven van meerdere soorten wijn tegelijkertijd. Misschien weet je gewoon niet zeker in welke wijn je zin hebt of welke bij jouw smaak past op dat moment.

Lege wijnglazen en verschillende flessen wijn op een tafel met een Coravin-wijnbewaarsysteem/

Maar hoe kan Coravin je dan helpen thuis meerdere soorten wijn tegelijkertijd te proeven?

De Coravin maakt gebruik van een kleine naald die de kurk doorboort zodat je wijn kunt uitschenken zonder de kurk te beschadigen. Terwijl je schenkt, komt Argon-gas (een inert gas dat reeds wordt gebruikt tijdens het wijn maken) vrij om te voorkomen dat de wijn oxideert. Zodra de naald eruit wordt gehaald, dicht de kurk zichzelf weer af zodat je de rest van de fles weer terug in de kelder kunt leggen. Dankzij dit unieke bewaarsysteem kun je slechts een scheutje (of een glas) uit elke fles schenken die je wilt proberen en de rest van de fles bewaren voor een andere keer!

Van Model One, het originele model, tot Model Two Elite en Model Eleven, er is voor elk wat wils, ook qua budget. (In deze video word je eraan herinnerd hoe je het systeem gebruikt).

Nicole Dalton van Grape Chic die een Coravin gebruikt om glazen rode wijn te proeven.

Afgelopen weekend stofte ik mijn proefvaardigheden af en vergeleek La Crema Pinot Noir uit Sonoma met Stag’s Leap Cellars Artemis Cabernet Sauvignon uit Napa Valley. Toen ik deze twee direct na elkaar proefde, herkende ik het verschil in aroma, body en tannine (en vele andere zaken). De koele avonden en mistige ochtenden van Sonoma vormen de fundering van de Pinot Noir druif met het dunne velletje, waardoor het haar zuur behoudt. De La Crema had ook een lichtere body en minder tannine dan de grote Napa Cabernet, die langere tijd meer zon en hogere temperaturen meemaakt. Ik wist deze dingen al doordat ik de theorie had bestudeerd, maar door de Coravin kon ik dit ook echt begrijpen door mijn zintuigen ervoor open te stellen zonder dat ik hele flessen wijn weg zou moeten gooien.

Voor mijn man, ook enthousiast wijnliefhebber, was dit de perfecte mogelijkheid om beide te proberen en te kiezen welke hij die avond wilde drinken. Met de Coravin kon ik die keuze maken zonder wijn te verspillen. Daar ben ik echt dankbaar voor!

Ga je dit weekend ook meerdere soorten wijn proeven? Tweet ons dan hoe je experiment ging! Als je jouw wijnpapillen op de proef gaat stellen, doe dan eens onze test om erachter te komen welk model Coravin bij je past zodat je dieper in de wijnwereld kunt duiken.