chocolate box istock valentines wine pairing

Food & Wine

Combineer Chocolade en Wijn voor Valentijnsdag

februari 01, 2022

Geschreven door Coravin

Met Valentijnsdag voor de deur heeft het Coravin-team maar één ding in gedachten: Chocolade. Nou, eigenlijk is dat een kleine misvatting, want we hebben ook wijn in onze gedachten. Kun je je dat voorstellen? Of je nu het type persoon bent dat alleen voor 14 februari chocolade koopt of het type persoon dat de dagen na Valentijnsdag naar de winkel rent voor die fikse kortingen, wij zijn er voor je met een gids voor chocolade en wijn. 

Als je het ons vraagt, gaat er niets boven een bijna perfecte combinatie van chocolade en wijn. Als algemene vuistregel geldt dat Pinot Noir het beste combineert met melkchocolade en Sherry met pure chocolade. Als je creatiever te werk wilt gaan en je een weg wilt drinken door die klassieke doos bonbons, hou dan onze gids voor chocolade en wijn bij de hand.

Coravin's Chocolade en Wijn Combinatiegids

Pak uw Coravin wijnbewaarsysteem en open die hartvormige doos chocolade... het is tijd voor om te combineren! Hier vindt je enkele klassieke chocoladesoorten in combinatie met enkele fantastische wijnen. Blijf scrollen voor onze gids met combinaties die je kunt opslaan, afdrukken en delen met wie je dit jaar chocolade cadeau geeft. Al deze aanbevelingen zijn afkomstig van Julien Moreno, hoofdsommelier bij Benoit in New York.

We beginnen met enkele combinaties met melkchocolade.

1. Melkchocolade met pindakaas en Vintage Port

Chocolade en pindakaas zijn al een hemelse combinatie, maar als je er een oudere port aan toevoegt, wordt het nog bonter. Moreno: "Vanwege het nootachtige karakter van melkchocolade met pindakaas, zou ik een oude vintage port aanraden. Cabernets met bijzonder fruitige toetsen, zoals braambes of kers, vullen de nootachtige cacaosmaak aan. Cabernet Sauvignon past ook goed bij melkchocolade en hazelnoot- of macadamianootgebak.  

2. Melkchocolade met framboos en Maury

Het zeer zoete karakter van een Maury verheft deze met frambozen gevulde chocolade. Moreno vertelt: "Omwille van het fruitige karakter van melkchocolade met framboos, zou ik een jonge Maury aanraden. Zoek je iets extra speciaals, zoek dan naar een zoete Tannat uit het zuiden van Frankrijk.

3. Melkchocolade met karamel en Bual Madeira

Als je een meer 'hartig' type chocolade hebt, bijvoorbeeld een met karamel of zout, is mijn keuze een Bual Madeira vanwege zijn droge, bijna sherry-achtige profiel," zegt Moreno. Een Ruby of Tawny Port past ook goed bij melkchocolade en lekkernijen met toffee of karamel. Een leuk weetje is, het enige verschil tussen toffee en karamel is dat karamel traditioneel room of melk bevat, terwijl toffee gewoon boter en suiker is. 

4. Melkchocolade met amandel en Vin Santo

Vin Santo of "heilige" wijn is niet makkelijk te vinden, maar het is de moeite waard om hem aan je wijnkelder toe te voegen als je een fles tegenkomt. De vijgen-, rozijnen- en amandelsmaken van Vin Santo gaan goed samen met de zachte smaak van melkchocolade en amandel. Een melkchocolade met nootachtige praliné gaat ook goed samen met deze bijzondere wijn. Als je een back-up plan nodig hebt, zal Cabernet Sauvignon je hier ook niet teleurstellen.

We gaan nu verder met enkele verrukkelijke combinaties met pure chocolade. 

5. Pure chocolade met zeezout en Marsala

Een speelse rode Marsala met smaken van gestoofde abrikoos, vanille en bruine suiker gaat goed samen met rijke pure chocolade overgoten met zeezout. We raden aan om op zoek te gaan naar Florio Dry Marsala, een betaalbare en smakelijke keuze.

6. Donkere chocolade met walnoot en Sherry

Het nootachtige, gedroogde fruit van Sherry leent zich perfect voor de combinatie van pure chocolade en walnoten (of welke noot dan ook). Probeer eens Alvear Pedro Ximenez Solera Sherry.

7. Pure chocolade met ganache en Banyuls

Banyuls, een zoete, versterkte rode wijn op basis van Grenache uit Zuid-Frankrijk, is een goede combinatie met pure chocolade. Deze dessertwijn past ook goed bij romigere chocoladedesserts, zoals een lavataart van pure chocolade. Een back-up wijn voor pure chocolade is een Zinfandel.  Probeer Chapoutier Banyuls eens.

Tot slot, witte chocolade, wat technisch gezien geen chocolade is omdat het geen cacao bevat. Maar omdat het in je doos chocolaatjes zit, is dit onze aanbeveling. 

8. Witte chocolade en Riesling

Witte chocolade is de meest veelzijdige chocolade om te combineren met wijn, wat betekent dat de exotische zoetheid van Riesling goed samengaat met zijn typische nootachtige karamel- en vanillesmaak. Een andere wijn om te combineren met witte chocolade is Sauvignon Blanc, vooral als er meer citrustonen aanwezig zijn. Moreno vertelt ons: "Ik zou een Riesling van JJ Prum uit de Moezelstreek kiezen, omdat de zuren van deze wijn de rijkdom van de chocolade kunnen doorsnijden."

Heb je een van deze combinaties al eens geprobeerd, of ben je dat van plan voor Valentijnsdag? Tag ons @Coravin_NL.

De perfecte Valentijnscadeaus voor wijnliefhebbers

€99,99 cadeau voor uw geliefde!

Geniet 4 weken lang van uw favoriete flessen

Met het Pivot™ Wijnbewaarsysteem is de keuze aan jou. Zelfs tot 4 weken later smaakt het laatste glas nog net zo lekker als het eerste. Stem je wijn af op jouw stemming, de gangen van het diner of het weer.

Voeg wat passie toe aan Valentijnsdag dit jaar voor slechts € 199,99

Geniet maanden of zelfs jaren van jouw favoriete flessen

Coravin Timeless Wijn Bewaarsystemen zijn ontworpen om wijn in te schenken zonder de kurk te verwijderen, zodat je vandaag een glas kunt schenken en de rest van de fles kunt bewaren voor volgende week, volgende maand of volgend jaar.