Wijngaard in Californië, tijdens zonsondergang en met bloemen.

Reizen

Wijnmakers in Californië verbouwen Italiaanse druiven

maart 16, 2018

Geschreven door Lauren Mowery

Italiaanse druiven zijn ontzettend lastig te verbouwen in andere landen. Het probleem is niet zozeer dat ze niet goed bloeien en rijpen, maar dat ze gewoon niet zo smaken als de Italiaanse variant en dat komt de wijn niet ten goede. Tot korte tijd geleden had ik de pogingen van Californië afgeschreven, vooral voor druiven zoals de Sangiovese en Nebbiolo, welke het gewoon beter doen in een iets kouder klimaat thuis. De Amerikaanse versies waren vaak te groot en overrijp, met weinig karakter en finesse. Een proeverij korte tijd geleden heeft me echter van gedachte doen veranderen en dit bewees temeer dat de locatie, microklimaat en een zachte omgang met het fruit alle verschil van de wereld maken. Hier doen vijf wijnmakers het geweldig met Italiaanse druiven. Deze wijnen zouden je kunnen inspireren om de Californische gang eens te bezoeken als je de volgende keer op zoek bent naar een Italiaanse wijn.

Ryme, Sonoma – www.rymecellars.com
Ryme begon in 2007 met één enkele ton Aglianico, best een stoere zet voor een nieuw merk dat in de staat bekend staat om haar Chardonnay, Cabernet en Pinot Noir. Megan en Ryan Glaab, een team van vrouw en man, wilden wijn maken die zij zelf graag zouden drinken. Het stel, dat elkaar ontmoette tijdens een oogst in Australië, gingen van verliefd naar verloofd, naar getrouwd en vervolgens naar Ryme. Nadat ze succes behaalden met Aglianico, voegden zij meer Italiaanse druiven toe aan hun assortiment. Vandaag de dag maken ze twee Vermentino’s, een Ribolla Gialla, een plus Cabernet Sauvignon en een Cabernet Franc. Ryme werkt met fruit van biologische, duurzame wijngaarden en volgt minimale wijnmakerijmethoden in de kelder voor een overdacht tussen de wijnen.

Martha Stoumen Wines, Sonoma – www.marthastoumen.com
Martha Stoumen Wines is een gelijknamige, door vrouwen gerunde wijnmakerij in Sonoma. Eigenaar en wijnmaker Stoumen werkt met Nero d’Avola uit Sicilië. “Ik heb gemerkt dat een hele mooie vintage goed werkt met deze druif op COS in Sicilië, dus het feit dat Nero d’Avola überhaupt bestaat in mijn thuisstaat Californië—EN dat ik ermee mag werken—maakt mijn hart ontzettend blij,” schreef ze. Stoumen verbouwt de helft van haar fruit zelf en koopt de rest bij verscheidene boeren. Ze past haar minimalistische ethos toe in zowel haar wijngaardpraktijken (bijv. het gebruik van compost i.p.v. synthetische kunstmest) en in haar kelderwerkzaamheden (bijv. natuurlijke gist en bacteriën eerst laten fermenteren). Stoumen streeft ernaar heerlijke wijnen te maken die echt Californisch zijn, maar die doen denken aan de eigentijdsheid van Nero d’Avola, dat, zoals zij zelf zegt, “een chiaroscuro-achtige aard heeft: een lichtheid met het zuurtje van een warm Mediterraans klimaat en het donkere van de karakteristieke bosvruchten.”

Giornata Wine, Paso Robles – www.giornatawine.com
Deze familiewijngaard in Paso Robles is gespecialiseerd in Italiaanse variaties. Het verbouwen van druiven zoals Fiano, Barbera, Aglianico en Nebbiolo of Giornata leidt tot een van de meest uitbundige, doch krachtige wijnen van de westkust. Vooral Giornata's Barbera, een variatie afkomstig uit Piedmont, een noordelijke regio van Italië, is een heerlijke, goed drinkbare wijn met een sappig zuurtje en frisse bosvruchten. De Nebbiolo, ook uit Piedmont, heeft een overvloedige hoeveelheid rijpe tannine. “We zijn naar Paso Robles verhuisd om een Nebbiolo van wereldklasse te maken. De aarde waarin we onze Nebbiolo verbouwen heeft bijna dezelfde pH en samenstelling van zand/slib/klei als de top cru locaties in Barolo en Barbaresco,” aldus eigenaar Brian Terrizzi. Het lijkt erop dat de warmte en zonneschijn van Paso Robles lijkt op die voor de variaties van Zuid-Italië gezien de Aglianico en Fiano het er ook goed doen. Natuurlijk is het ultieme doel niet om Italiaanse wijn te maken in Californië, maar Californische wijn met Italiaanse druiven en daarvoor is de Giornata een van de beste.

Massican, Napa – www.massican.com
Dan Petroski, oprichter en wijnmaker voor boutique label Massican in Napa, werd benoemd tot San Francisco Chronicle’s 2017 Winemaker of the Year. Deze indrukwekkende lofbetuiging onderstreept nogmaals de groeiende waardering van Amerika voor avant-garde wijnen maken in regio's rijk aan conformiteit. Hoewel zijn wijnen Californisch zijn, smaken ze daar niet naar. Dan, die oorspronkelijk uit Brooklyn komt en ontsnapte aan de uitgeverswereld van New York, ontwikkelde een voorliefde voor Italiaanse wijn. Hij verhuisde naar Sicilië voordat hij terugkeerde naar de States om in de wijnindustrie van Napa te werken. De naam Massican is afkomstig van Monte Massico, een berg aan de kust van de Campania in Zuid-Italië, hoewel de wijn die hij produceert een eerbetoon is aan het noorden, de Friuli. Petroski werkt samen met Sauvignon Blanc voor het bottelen van meerdere variaties en mengt Pinot Grigio en Greco di Tufo into Gemina om tot een frisse, heldere wijn bomvol mineralen te komen met Ribolla Gialla, Tocai Friulano en een Chardonnay genaamd Annia.

Mathiasson, Napa – www.matthiasson.com
Deze kleine familiewijnmakerij, die gerund wordt door Steve en Jill Klein Matthiasson, is neroemd onder de indie wijnliefhebbers. Hoewel ze rode wijn maken, heeft hun hommage aan de Italiaanse witte wijn hen geholpen naam te maken in een regio die vooral gedomineerd wordt door Cabernet. Hun witte blend, met een knipoog naar zowel Bordeaux als de Friuli uit Italië, combineert Sauvignon Blanc, Semillon, Ribolla Gialla en Tocai Friulano. Tevens produceren ze een lichte rood van Refosco en een variatie Ribolla Gialla met een heerlijk volle textuur. Voordat ze hun eigen label vestigden, genoten de Matthiassons van hun carrière in de duurzame landbouw. Deze aanpak van het land ligt ten grondslag aan hun wijnmakerij, waardoor ze een soortgelijke holistische aanpak erop na houden van balans en behoud. Ze gebruiken traditionele technieken in de wijnmakerij om het werk in het veld aan te vullen, zoals het vroeg plukken van fruit om de frisheid en elegantie te behouden.