Coravin Model Three Wine Preservation System pouring red wine with the Aerator accessory attached

Wijn 101

Waarom beluchten en wat doet een wijn Beluchter?

maart 15, 2021

Geschreven door Coravin

Beluchten brengt lucht in een materiaal. In wijn termen, beluchten zou betekenen dat lucht in de wijn komt en dit het process van oxidatie en verdamping start.

Wetenschap achter de beluchting

We zien deze twee chemische reacties - oxidatie en verdamping - in andere gebieden van ons leven. Bijvoorbeeld, het blootstellen van het vlees van een appel of peer om de lucht begint het oxidatieproces en maakt het fruit vlees bruin. Verdamping gebeurt wanneer een vloeistof verandert in een damp, zoals de pot met kokend water op het fornuis of je kleren drogen als ze hangen.

Het verschil tussen een decanteerder en beluchter

Zowel een karaf en beluchter dienen hetzelfde doel - te laten de wijn “ademen.” Decanteren doet dit door de uitbreiding van de oppervlakte van de wijn om het contact met de lucht te vergroten en gunstige aromo's . Een fles wijn decanteren, wordt deze in een karaf of decanteerinrichting die meestal een bredere basis dan de fles zelf gegoten.

IMG Aerator push-on-model-three-green-shirt

Voordelen van wijn beluchten

We hebben een aantal van de voordelen van het beluchten van uw wijn besproken, ofwel met een karaf of beluchter, en in dit gedeelte zullen we focussen op de beluchter.

 • Verdampen ongunstige verbindingen: Het luchten van uw wijn zal helpen bij het versnellen van de verdamping van minder gunstige sulfieten en ethanol verbindingen wijn.

 • Boost smaken: beluchten verhoogt uw wijn gunstiger proeven en neus nota's door het verwijderen van de minder gunstige degene die we hierboven vermeld. Dus, als je te popelen om de prachtige zwarte kersen en ceder aroma's van een gedurfde Cabernet Sauvignon proeven bent, sla dan de 1-uur decanteren en giet het gebruik van uw Coravin Aerator.

 • Haal piek proeven eerder: Het luchten van een wijn maakt het mogelijk om haar hoogtepunt te komen sneller. Maar, laat je glas hangen te lang. Beluchten kan ook leiden tot uw wijn afvlakking eerder en je zult zien dat een betere smaak je uit te bereiken stellen verliezen. Als u gebruik maakt van een Coravin beluchter, geen zorgen te maken over dit. Giet een kleine hoeveelheid op een tijd om een ​​verbazingwekkend volle Syrah of Mourvedre genieten.

Welke wijnen profiteren van beluchting?

Niet elke wijn moet worden belucht. Bijvoorbeeld, jonge rode wijnen met een zware tannine base of een meer complexe, gedurfde structuur profiteren van decanteren dan beluchten zodat hun complexiteit en smaakprofiel intact blijven. Hetzelfde geldt voor oudere, meer kwetsbare wijnen (met name degenen met sediment). Vergeet niet, de smaken in sommige oudere wijnen hebben meer kans te vervagen in een paar minuten, geen uren.

Je hoeft ook niet te decanteren of beluchten een goedkopere rode wijn, of lichter bodied rood (bijv. Pinot Noir, Chianti), omdat ze zijn bedoeld voor snellere consumptie.

Dus, wat moet je beluchten? Deze rassen kunnen profiteren van een snelle beluchting of urenlange decanteren:

 • Petite Sirah

 • Merlot

 • Shiraz

 • Cabernet Sauvignon

 • Malbec

 • Syrah

 • Bordeaux

 • Nebbiolo

Wat zijn de voordelen van de Coravin verticuteermachine?

Voor wijn die moeten “ademen”, met behulp van de Coravin System samen met de Coravin verticuteermachine belucht onmiddellijk uw wijn, wat overeenkomt met decanteren voor 60-90 minuten. De beluchter werkt op alle Coravin Timeless naald systemen - Model Three, Model Five, Model Six, en Model Eleven. Om de beluchter op uw systeem te gebruiken, gewoon druk op de beluchter op de tuit van het systeem. En zorg dat het stevig vast en giet zoals u gewend bent.

Hier zijn enkele nuttige tips:

 • Maak de beluchter regelmatig schoon

 • Gebruik de Vintage Needle

 • Druk op de trigger voor een beetje langer voor een optimale stroom

 • Hoe minder wijn in de fles hoe meer gas nodig is voor een gestage stroom

Een close-up van een vrouw die rode wijn in een glas schenkt met een Coravin-wijnbewaarsysteem Coravin Aerator.

De Timeless Aerator gebruiken

We kunnen niet wachten om te zien wat je drinkt met de Coravin Aerator. Deel met ons op de socials, @coravin_NL