Veelgestelde vragen


GARANTIE

Wat houdt jullie garantiebeleid in?

Coravin geeft uw Coravin-apparaat een garantie van twee jaar op materiaal- en fabricagefouten, te rekenen vanaf de datum van aankoop bij Coravin of bij een erkende Coravin-dealer of -partner. Coravin zal een apparaat, dat bij normaal gebruik en met inachtneming van de onderhoudsinstructies niet voldoet aan deze garantie, repareren of vervangen; dit ter beoordeling door Coravin. Coravin kan verlangen dat u de originele aankoopbon overlegt om de aankoopdatum te controleren. Zie het hoofdstuk over juridische zaken op deze website voor uitsluitingen en andere beperkingen. De garantie van Coravin omvat NIET de dekking van verlies of schade aan welke wijn dan ook in relatie tot het gebruik van het Coravin-product.

 

Hoe kan ik een claim indienen?

In geval van problemen met uw Coravin-systeem kunt u contact opnemen met onze klantenservice via CSR_EU@coravin.com of 020 820 3848. Na bevestiging en acceptatie van uw garantieclaim is het uitsluitend aan Coravin om te bepalen of het apparaat gerepareerd of vervangen zal worden.

 

Kan ik mijn Coravin-systeem retourneren als ik deze heb gekocht bij een dealer?

Nee, de garantie van geld-terug-binnen-60-dagen geldt alleen wanneer de aankoop rechtstreeks via cor-nl.bpl-dev.com is gedaan. Neem contact op met uw dealer voor informatie over zijn retourbeleid.

 

Mijn bestelling kwam beschadigd aan. Wat moet ik doen?

Indien u de schade constateert voordat u het pakket hebt geaccepteerd, weiger dan de aflevering en neem contact op met Coravin klantenservice via 020 820 3848.

Indien u de schade pas constateert nadat u het pakket hebt geopend, neem dan zo snel mogelijk contact op met de klantenservice via 020 820 3848.

 

GEBRUIK VAN HET PRODUCT

In welk opzicht verschilt het Coravin-systeem van andere wijnconserveringssystemen?

Coravin is een wijn-per-glassysteem. In tegenstelling tot conserveringssystemen, waarbij de kurk uit de fles wordt getrokken en zuurstof in de fles komt, laat het Coravin-systeem de kurk in de fles, waardoor de wijn beschermd blijft.

 

Wat moet ik doen voor ik mijn Coravin-systeem kan gebruiken?

Bekijk voor u het Coravin-systeem gebruikt de buitenkant van de wijnfles waaruit u wilt schenken. Het is belangrijk dat er GEEN beschadigingen of gebreken zichtbaar zijn (bijv. barsten of stukjes uit het glas, of wanneer er witte stukjes glas zichtbaar zijn; dit wijst op glas dat niet gesmolten is). GEBRUIK het Coravin-systeem NIET als u ziet dat de fles beschadigd is of gebreken vertoont. De fles kan dan barsten, wat kan leiden tot ernstig letsel bij de gebruiker of omstanders.

Gebruik altijd de Coravin-wijnfleshuls om verwondingen door gebroken glas te voorkomen.

Gebruik het Coravin-systeem nooit met een zichtbaar beschadigde of imperfecte fles, zelfs niet met een Coravin-wijnfleshuls.

 

Hoe vaak kan ik uit dezelfde fles schenken met mijn Coravin-systeem?

Zolang de fles afgesloten is met een natuurlijke kurk in uitstekende conditie kan met behulp van het Coravin-systeem ongeveer 25 keer uit dezelfde fles worden geschonken.

 

Welke tests zijn uitgevoerd om te bewijzen dat het Coravin-systeem echt werkt?

Het team van Coravin heeft verschillende blind proeven-tests uitgevoerd met flessen die van tevoren met het Coravin-systeem waren geopend en met controleflessen uit dezelfde partij door meester sommeliers, wijnmeesters en wijnmakers zelf. Zij hebben geen onderscheid kunnen maken tussen flessen waaruit van tevoren is geschonken en onaangeroerde controleflessen. Toonaangevende restaurants over de hele wereld vertrouwen nu hun aanbod van wijn-per-glas toe aan het Coravin-systeem.

 

Wat gebeurt er met de resterende wijn in de fles nadat daaruit geschonken is?

Coravin is van mening dat het beste wijnconserveringssysteem bestaat uit fles en kurk. Aangezien de kurk door het Coravin-systeem op zijn plaats blijft, blijft de wijn zich ontwikkelen op dezelfde manier als in een onaangeroerde fles. Voor een aantal van de chemische veranderingen die in wijn optreden, zoals de afbraak van zuren, is helemaal geen zuurstof nodig. Andere wijzigingen zijn wel zuurstof gerelateerd, waarbij de zuurstof in de loop der tijd op natuurlijke wijze door de kurk wordt getransporteerd. Wijn schenken uit een fles met het Coravin-systeem heeft geen invloed op deze chemische veranderingen.

 

Waarin verschillen Coravin-capsules van andere hogedrukcilinders?

Coravin-capsules zijn de enige capsules die met het Coravin-systeem kunnen worden gebruikt. Ze zijn gevuld met het puurste Argon-gas dat er is en bevatten een gedeponeerde sluitdop die het systeem perfect afsluit, zodat zelfs maanden na het eerste gebruik geen gas ontsnapt.

 

Hoeveel glazen kan ik met elke Coravin-capsule schenken?

Met elke Coravin-capsule kunt u ongeveer vijftien glazen wijn van 150 ml uitschenken. De gebruiksduur van een capsule is afhankelijk van hoe u het Coravin-systeem gebruikt en van hoe vaak u elke fles op druk brengt.

 

Wat zit er in de Coravin-capsules?

De Coravin-capsule bevat argon-gas, een inert gas dat niet reageert op wijn en dat geen effect heeft op het smaakprofiel. Het is een van de zeven gassen die van nature voorkomen in de lucht die wij inademen. Dit gas wordt regulier gebruikt bij het proces van wijn maken.

 

Hoe kan ik mijn lege Coravin-capsules wegwerpen?

Coravin-capsules zijn gemaakt van herbruikbaar staal. Neem vóór u gaat recyclen eerst contact op met de plaatselijke overheid voor instructies over het weggooien van lege gascilinders. Geen ongeperforeerde capsules wegwerpen. Prik alleen een gat in de Coravin-capsules met behulp van het Coravin-systeem. Van uw gezicht af verwijderen.

 

Hoe moet ik mijn Coravin-capsules bewaren?

De Coravin-capsules staan onder druk en moeten in een goed geventileerde ruimte worden bewaard, buiten direct zonlicht. Coravin-capsules bevatten gas onder druk en kunnen exploderen onder extreme temperaturen van -30° tot +65° C.

 

Kan ik alternatieve capsules gebruiken in combinatie met mijn Coravin-systeem?

Nee. Het is belangrijk om uitsluitend officiële Coravin-capsules te gebruiken in combinatie met uw Coravin-systeem. Coravin-capsules zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik met het Coravin-systeem. Alternatieve capsules sluiten niet goed af en zullen lekken. Het gebruik van andere dan Coravin-capsules kan letsel veroorzaken bij de gebruiker of omstanders en de garantie op uw Coravin-systeem is dan niet meer van kracht.

 

Hoe weet ik welke naald er in mijn Coravin zit?

De bandjes om de greep van de Coravin-wijnnaalden zijn voor het gemak voorzien van een kleurcode:

Rood – Faster Pour Needle (16 gauge)

Zwart – Standard Needle (17 gauge)

Zilver – Vintage Cork Needle (18 gauge)

 

Wat is de juiste wijnnaald voor mij?

Wij bevelen de Vintage Cork Needle aan wanneer u denkt dat uw wijnfles een oude of breekbare kurk bevat. Gebruik de Faster Pour Needle uitsluitend voor flessen met kurken die in zeer goede staat zijn, want de grotere diameter zorgt dat oude of breekbare kurken moeilijker weer kunnen worden afgesloten.

Zie ons vergelijkingsschema om te bepalen welke naald u moet aanschaffen.

 

How do I change wine needles?

Schroef de naald los met behulp van de greep en laat de naald naar beneden vallen zodat deze rust in de naaldgeleider. Pak de naald beet bij de greep en manoeuvreer het uit de naaldgeleider. Zorg dat er op de zijkant van de naald geen krassen ontstaan.

Voor het insteken van een nieuwe naald de punt naar beneden door de naaldgeleider laten wijzen en laten vallen zodat de greep van de naald op de geleider rust. Pak de naald beet bij de greep en schroef hem in de unit vast totdat hij goed vastzit.

 

Wanneer moet ik een versleten naald vervangen?

Als u na honderden keren insteken merkt dat het moeilijker wordt om de naald door de kurk te prikken of uit de kurk te verwijderen, kan het zijn dat de coating van de naald versleten is. Controleer de punt op slijtage en beschadigingen. Als de speciale Teflon™-coating versleten is en zilver van kleur is geworden in plaats van zwart, moet de naald worden vervangen. U kunt vervangende naalden hier bestellen.

 

Ik heb een dessertwijn geschonken. Hoe moet ik mijn Coravin-systeem schoonmaken?

Vanwege het hogere suikergehalte van dessertwijnen raden wij aan om de aanbevolen reinigingshandeling twee keer uit te voeren, zoals beschreven in de FAQ over productonderhoud, om er zeker van te zijn dat er geen wijn in het systeem achterblijft.

 

Hoe ontstop ik mijn naald?

Gebruik de Needle Clearing Tool die bij het Coravin-systeem wordt geleverd om de naald te ontstoppen als u heeft vastgesteld dat de naald geblokkeerd wordt door stukjes kurk.

Schroef de greep van de naald los aan de bovenkant van de naald om deze vrij te maken en laat de naald naar beneden vallen zodat deze rust op de naaldgeleider. Kantel de naald een beetje en verwijder deze voorzichtig uit het apparaat.

Houd de Needle Clearing Tool vast aan het handvat en duw deze voorzichtig door het oog van de naald om eventuele stukjes kurk te verwijderen. Houd de naald altijd vast aan de greep.

Duw de clearing tool, terwijl u deze vasthoudt aan de greep, in de bovenkant van de naald en beweeg deze naar beneden om overtollige kurk naar het eind van de naald te duwen.

Duw de clearing tool nogmaals voorzichtig door het oog van de naald om eventuele achtergebleven stukjes kurk te verwijderen.

Herhaal dit tot er geen kurk meer zichtbaar is.

 

WIJNEN, FLESSEN EN AFSLUITERS

Hoe moet ik aangebroken flessen bewaren?

Wij raden aan om uw aangebroken flessen horizontaal te bewaren waarbij de kurk door de wijn in de fles wordt bedekt, zodat de kurk niet uitdroogt. Bij gekoelde wijn kan het langer duren om de kurk weer af te sluiten, dus houd deze verticaal totdat de kurk weer afgesloten is.

 

Welke soorten wijn, flessen en flesafsluiters zijn het meest geschikt voor het Coravin-systeem? Zijn er ook die ik beter niet kan gebruiken?

AFSLUITINGEN

TYPE J/N?  DETAILS
Natuurlijke kurk Flessen die met een natuurlijke kurk zijn afgesloten zullen weer afsluiten nadat er met het Coravin-systeem uit de fles is geschonken. Een koudere kurk doet er langer over om weer te sluiten. Laat gekoelde flessen rechtop staan nadat zij zijn aangebroken, zodat er meer tijd voor het afsluiten ontstaat.
Geperste kurk
Schijvenkurk
Technische (2 plus 2) kurk
Synthetische kurk X De naald wordt niet beschadigd bij gebruik met een synthetische kurk, maar de kurk sluit niet meer af, waardoor de wijn na verloop van tijd kan gaan oxideren. Als u schenkt uit flessen met een synthetische kurk, bewaar deze dan rechtop, zodat hij niet kan lekken.
Schroefdoppen / Metaal X Deze soorten zullen de Wine Access Needle permanent beschadigen.
Glas X

FLESSEN

TYPE Y/N? DETAILS
TAILLE MAGNUM De grootste flessenmaat die nog geschikt is voor de klem van het Coravin-systeem.
PICCOLO De kleinste flessenmaat die nog geschikt is voor uw Coravin-systeem.
SHAPE BORDEAUX Dit zijn ‘standaard’ flessenvormen, die allemaal geschikt zijn voor het Coravin-systeem.
BOURGOGNE
RIESLING
IRREGULIERE VORMEN X Gebruik het Coravin-systeem niet voor flessen met een afwijkende vorm, met een platte zijkant, mondgeblazen of gegraveerde flessen, omdat deze flessen kunnen barsten. Irreguliere, beschadigde of imperfecte fessen kunnen barsten en ernstig letsel veroorzaken bij de gebruiker of omstanders.

WIJNEN

TYPE Y/N? DETAILS
Niet-mousserend Niet-mousserende wijnen in standaard flessen zijn prima geschikt voor het Coravin-systeem.
Dessert
Versterkt
Gekoeld Een gekoelde kurk doet er langer over om weer af te sluiten. Deze flessen moeten daarom rechtop blijven staan tot de kurk weer geheel is afgesloten.
Sediment
Ouder dan 20 jaar Om bij een oudere kurk het risico op beschadiging te beperken gebruikt u de Vintage Cork Needle.
Mousserend X GEBRUIK NIET  het Coravin-system op flessen met mousserende wijn of Champagne.

 

Levert het Coravin-systeem even goede prestaties met alle natuurlijke kurken?

Het Coravin-systeem is afhankelijk van de kwaliteit van de kurk die de fles afsluit. Als de kurk in de fles van slechte kwaliteit is zal deze de wijn waarschijnlijk niet effectief beschermen. Dat is een feit en staat los van al dan niet gebruik van het Coravin-systeem.

Helaas varieert de kwaliteit van de kurk, afhankelijk van wanneer en waar de kurk werd geoogst en welke fabricagetechnieken werden gebruikt. Na verloop van tijd kunnen kurken bros, droog en breekbaar worden, met name wanneer een fles niet op de juiste manier wordt bewaard (idealiter wordt wijn horizontaal bewaard, waarbij de kurk door de wijn wordt bedekt zodat deze niet kan uitdrogen).

 

PRODUCTONDERHOUD

Moet ik mijn Coravin-systeem na elk gebruik schoonmaken?

Wij bevelen aan om de hendel kort in te drukken na elk gebruik van het Coravin-systeem. Wanneer dit wordt gedaan terwijl het Coravin-systeem in de houder staat, dan zal alle overtollige wijn op de houder terecht komen die vervolgens kan worden schoon geveegd.

 

Wat is het juiste onderhoud van mijn Coravin-systeem?

Wij bevelen aan om uw Coravin-systeem in topconditie te houden door het simpel regelmatig te reinigen. Aan het eind van de dag dat het Coravin-systeem werd gebruikt het spuitstuk afspoelen met kraanwater om alle wijnresten uit het systeem te spoelen. Na het afspoelen de hendel indrukken om al het water binnenin de naald te verwijderen. BELANGRIJK: Nooit uw Coravin-systeem in een vloeistof onderdompelen en nooit de hendel indrukken tijdens het afspoelen van het spuitstuk. Bij veelvuldig gebruik het systeem reinigen door een beetje blanke azijn in het spuitstuk te gieten, de hendel een paar keer in te drukken en dan met kraanwater afspoelen. Afspoelen met warm water levert het beste resultaat op.

 

Wat moet ik doen als de hendel moeilijker kan worden ingedrukt of langzamer terugveert?

Het systeem reinigen door een beetje blanke azijn in het spuitstuk te gieten, de hendel een paar keer in te drukken en dan met kraanwater afspoelen. Afspoelen met warm water levert het beste resultaat op. BELANGRIJK: Nooit uw Coravin-systeem in een vloeistof onderdompelen en nooit de hendel indrukken tijdens het afspoelen van het spuitstuk.

 

Kan het Coravin-systeem in de vaatwasser?

Nee. Geen enkel onderdeel van het Coravin-systeem in de vaatwasser zetten.

 

Volgens mij is de naald verstopt door kurkdeeltjes. Wat moet ik doen?

Gebruik de Needle Clearing Tool die bij het Coravin-systeem wordt geleverd om de naald te ontstoppen als u heeft vastgesteld dat de naald geblokkeerd wordt door stukjes kurk.

Schroef de greep van de naald los aan de bovenkant van de naald om deze vrij te maken en laat de naald naar beneden vallen zodat deze rust op de naaldgeleider. Kantel de naald een beetje en verwijder deze voorzichtig uit het apparaat.

Houd de Needle Clearing Tool vast aan het handvat en duw deze voorzichtig door het oog van de naald om eventuele stukjes kurk te verwijderen. Houd de naald altijd vast aan de greep.

Duw de clearing tool, terwijl u deze vasthoudt aan de greep, in de bovenkant van de naald en beweeg deze naar beneden om overtollige kurk naar het eind van de naald te duwen.

Duw de clearing tool nogmaals voorzichtig door het oog van de naald om eventuele achtergebleven stukjes kurk te verwijderen.

Herhaal dit tot er geen kurk meer zichtbaar is.

Please click here to watch our instructional video on unclogging a needle.

 

VERVOER EN TRANSPORT

Kan ik het Coravin-systeem meenemen in het vliegtuig?

De Coravin kunt u meenemen in het vliegtuig, maar wel zonder Coravin-capsules. De capsules worden door sommige vliegtuigmaatschappijen verboden vanwege veiligheidsbeperkingen t.a.v. hogedrukcontainers.

De Coravin-capsules kunnen wel afzonderlijk worden besteld en rechtstreeks naar uw bestemming worden verzonden.

 

Waarom kan Coravin wel Coravin-capsules versturen, maar ik niet?

Coravin heeft een training gevolgd om te zorgen dat we correct categoriseren en ons houden aan alle regelgeving ten aanzien van verzending om te zorgen dat onze producten overal ter wereld veilig kunnen worden bezorgd.

 

PROBLEEMOPLOSSING

Het wordt lastiger om het Coravin-systeem in en uit wijnflessen te krijgen. Wat moet ik doen?

Wanneer het na verloop van tijd moeilijk wordt om de Coravin door de afsluiting te duwen, kan het zijn dat de coating op de naald versleten raakt. Controleer de punt op slijtage en beschadigingen. Als de speciale Teflon™-coating versleten is en zilver van kleur is geworden in plaats van zwart, moet de naald worden vervangen.

 

Ik probeer de wijn te schenken, maar er komt niets uit. Wat moet ik doen?

TU moet verschillende onderdelen controleren als u problemen ondervindt bij het uitschenken van wijn. Verwijder het Coravin-systeem van de fles en druk kort op de hendel. Als u gas hoort ontsnappen, heeft u gas en is de naald niet geblokkeerd. Het probleem is dan waarschijnlijk dat het Coravin-systeem niet goed op de fles geplaatst was en de naald de kurk niet volledig doorboord heeft.

Als u GEEN gas hoort ontsnappen nadat u de hendel kort heeft ingedrukt, is het gas misschien op of wordt de naald geblokkeerd door stukjes kurk. Draai om te controleren of de naald geblokkeerd wordt de naald uit het Coravin-systeem en kijk vervolgens wat er gebeurt als u de hendel weer kort indrukt. Als u gas hoort stromen, wordt uw naald waarschijnlijk geblokkeerd door een paar kleine stukjes kurk. Lees onze instructies om een verstopte naald te ontstoppen of klik hier om onze instructievideo te bekijken.

Als geen van deze opties het gewenste resultaat oplevert, neemt u contact op met onze klantenservice via CSR_EU@coravin.com of 020 820 3848 voor verdere assistentie.

 

Waarom lijkt de wijn te schuimen wanneer ik uitschenk via mijn Coravin-systeem?

Zorg dat de fles schuin wordt gehouden zodat het spuitstuk lager is dan de bodem van de fles en dat de punt van de naald in de fles zich altijd in de wijn bevindt. Als de punt van de naald zich niet in de wijn bevindt, kan een mix van argon en wijn uit de fles komen wat tot bovenmatige schuimvorming leidt. Voor optimaal uitschenken langs de binnenrand van het glas schenken waardoor gespetter en luchtbelletjes in de wijn worden voorkomen.

 

Wanneer ik wijn schenk met mijn Coravin-systeem zie ik soms een wolkje ontstaan in de fles. Waarom gebeurt dat?

Wanneer u klaar bent met schenken en de fles weer rechtop houdt, gaat de hoge druk binnenin de fles terug naar lage druk wat een wolkje kan veroorzaken dat weer snel zal oplossen. Dit is normaal en heeft geen effect op de resterende wijn.

 

Wanneer ik mijn Coravin-systeem gebruik op een aangebroken fles lijkt het alsof er gas ontsnapt door de kurk. Waarom gebeurt dat?

1. De meest waarschijnlijke reden waarom een kurk lekt, komt doordat u het Coravin-systeem hebt gebruikt in combinatie met een synthetische afsluiting. Hoewel een dergelijke afsluiting de wijnnaald van het Coravin-systeem niet zal beschadigen en u nog steeds de wijn kunt uitschenken, zal de kurk niet meer goed afsluiten, waardoor na verloop van tijd oxidatie ontstaat. Als u een fles met een synthetische afsluiting hebt aangebroken, dient u de fles rechtop te bewaren.

2. Als u een fles met een natuurlijke kurk aanbreekt onder kamertemperatuur of gekoeld, dan zal het iets langer duren voordat de kurk weer afsluit. Dit betekent niet dat er zuurstof in de fles komt tijdens het afsluitproces. De argon in de fles beschermt nog steeds uw wijn.

3. Het is mogelijk dat zich een klein restje wijn in de Wine Access Needle heeft gevormd tussen de kurk en het folie bij het verwijderen van het Coravin-systeem uit de fles. Dit restantje wijn kan soms vanonder de folie lekken, zelfs al is de kurk weer volledig afgesloten.

4. Als u een fles met een slechte natuurlijke kurk aanbreekt, kan deze mogelijk niet meer volledig afsluiten en gaan lekken.

 

Het gas lijkt snel uit mijn Coravin-systeem weg te lopen. Wat moet ik doen?

Controleer of de zwarte kap zo snel en strak mogelijk op het systeem is bevestigd, zodat het volledig afgesloten is. Als de kap niet strak genoeg is aangedraaid, sluit deze mogelijk niet volledig af, waardoor argon-gas uit het Coravin-systeem kan ontsnappen.

 

VEILIGHEID

Zijn er zaken ten aanzien van de veiligheid van de Coravin-capsules die ik moet weten?

Coravin-capsules staan onder hoge druk, hergebruik van welk onderdeel dan ook van de capsule of gebruik van capsules van andere merken KAN LEIDEN TOT ERNSTIG LETSEL bij de gebruiker of omstanders. Prik alleen een gat in de Coravin-capsules met behulp van het Coravin-systeem. Van uw gezicht af verwijderen.

Wat als ik een beschadiging of gebrek zie wanneer ik mijn wijnfles inspecteer?

Uw Coravin-apparaat NIET GEBRUIKEN op een fles die tekenen van beschadiging of gebreken vertoont (zoals barsten, sterretjes of stukjes uit het glas, of wanneer er witte stukjes glas zichtbaar zijn). Beschadigde of imperfecte flessen kunnen barsten wanneer ze onder hoge druk komen te staan wat ernstig letsel kan veroorzaken bij de gebruiker of omstanders.

Zijn er nog speciale voorzorgsmaatregelen nodig bij het gebruik van een Coravin-systeem?

WAARSCHUWING: Een beschadigde of imperfecte wijnfles kan breken wanneer deze met het Coravin-systeem op druk wordt gebracht. Gebruik altijd de Coravin-wijnfleshuls om verwondingen door gebroken glas te voorkomen.

LET OP: Gebruik het Coravin-systeem nooit met een zichtbaar beschadigde of imperfecte fles, zelfs niet met een Coravin-wijnfleshuls.

WAARSCHUWING: Gebruik uitsluitend officiële Coravin-capsules. Coravin-capsules staan onder hoge druk, hergebruik van welk onderdeel dan ook van de capsule of gebruik van capsules van andere merken KAN LEIDEN TOT ERNSTIG LETSEL bij de gebruiker of omstanders.

WAARSCHUWING: Coravin-capsules bevatten gas onder hoge druk en kunnen bij verhitting exploderen. Bewaar ze op een goed geventileerde plaats onder de 50°C/122°F en houd ze uit direct zonlicht. Prik alleen een gat in de Coravin-capsules met behulp van het Coravin-systeem. Van uw gezicht af verwijderen.

WAARSCHUWING: Naald en Needle Clearing Tool zijn scherp; wees voorzichtig in het gebruik.

WAARSCHUWING: Buiten bereik van kinderen houden.

Zie ook onze instructies over de richtlijnen voor flesseninspectie ten aanzien van geschikte flessensoorten en het controleren van flessen op beschadigingen en gebreken.